Hazai

Erdei: a 2024-es olimpián érmet kell szerezni, a magyar ökölvívásnak "brandnek" kell lennie

Erdei: a 2024-es olimpián érmet kell szerezni, a magyar ökölvívásnak

Komoly elismertséget akar szerezni sportágának Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség új elnöke, aki szerint a 2020-as olimpián még kevés az esély a kiugró magyar szereplésre, négy évvel később azonban már kötelező érmet szerezni az ötkarikás játékokon.

Az április elsején megválasztott, korábbi amatőr és profi világbajnok bokszoló szerdai sajtóreggelijét azzal kezdte, célja, hogy "brand" legyen az ökölvívás Magyarországon, a MÖSZ ennek érdekében szakmai és egyéb téren is megújul. Hangsúlyozta, a szövetség kommunikációját proaktívvá teszik, nagyobb hírverést csapnak a sportágnak, szakmai téren pedig a Kovács László szakmai igazgató által kidolgozott - szavai szerint színvonalas - program alapján már meg is kezdték az eddigi rendszer átalakítást.
A Csötönyi Sándort váltó új elnök a tervek között említette az edzőképzés fejlesztését. Ezzel összefüggésben pozitívumként emelte ki, hogy a Testnevelési Egyetem szakedző képzésére meghirdetett húsz hely már betelt. A magyar trénerek száma nem elégséges meglátása szerint, ugyanakkor a meglévő szakemberekkel szerinte nincsen baj, igaz, elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezzék magukat, s haladjanak a korral, mert csak így lesz esély a vezető boksznemzetek nyomába eredni.
Szintén kiemelten kezeli a MÖSZ a sportdiplomáciai tevékenység erősítését, azt, hogy kerüljenek be magyarok a nemzetközi szövetség vérkeringésébe, nem utolsósorban azért, hogy a versenyzők korrekt elbírálásban részesüljenek a versenyeken. Szintén a sportdiplomácia része a nagy versenyek magyarországi rendezése. Erdei szerint mint minden területen, így ebben is lépésről lépésre kell haladni. Ezért elsőként az utánpótlásban gondolkodnak, s szeretnék a jövő évi U22-es Európa-bajnokság rendezését megszerezni.

Erdei Zsolt elnök és ifj. Balzsay Károly, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Ökölvívó Szakszövetség sajtóreggelijén

Erdei Zsolt elnök és ifj. Balzsay Károly, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Ökölvívó Szakszövetség sajtóreggelijén 


Erdei Zsolt úgy véli, hogy a szemléletváltásnak és a megújulásnak az eredményei már idén észrevehetők lesznek, a versenyzők eredményességében azonban hosszabb távon várható jelentős előrelépés. "A 2020-as olimpián kisebb-nagyobb szerencsére is szükségünk lehet az éremhez, ám 2024-ben virítani kell, nincs mese" - hangsúlyozta a MÖSZ első embere. - "A magyar bokszolók eddigi legnagyobb problémája az volt, hogy nem úgy léptek a ringbe, hogy elharapják az ellenfél torkát. Ezen kell változtatnunk."
Balzsay Károly szövetségi kapitány elárulta, hogy április 29-én egy nagy szakmai konferenciát tartanak Tatán, melyen a teljes magyar szakma jelen lesz majd. Ezen az eseményen megvitatják az új szakmai stratégiát, feláll egy szakmai bizottság, amely javaslatokat készít majd az elnökségnek. A szakvezető kiemelte a Kajdi János-program bevezetését, amely háromlépcsős utánpótlás menedzselési rendszert takar, egyesületi, régiós és válogatott szinteken.
Az idei évben júniusban Európa-bajnokságot rendeznek, ahonnan minden kategóriából az első nyolc részvételi jogot szerez az augusztus végén kezdődő világbajnokságra. A legutóbbi, 2015-ös vb-n mindössze két magyar szerepelhetett, Balzsay azt szeretné, ha ennél idén többen léphetnének szorítóba a sportág csúcseseményén.

 

MTI

Fight.hu

Partnereink

Partnereink