Amatőr

Magyar sikerek Lengyelországban

Magyar sikerek Lengyelországban
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a női ifjúsági és junior ökölvívó Európa-bajnokság, és a lengyelországi Wladislawowo-ban az eddigi legsikeresebb magyar szereplésnek örülhetünk.
Lányaink nem kevesebb, mint öt érmet nyertek – a junioroknál a 70 kilós Hegedűs Diána, míg az ifik között Váry Lili (48 kg), Kalderás Erika (54 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) –, és a ma esti programban kiderül, közülük hányan bokszolhatnak majd a fináléban. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke kijelentette, nagyon büszke a két korosztályos válogatott valamennyi tagjára, valamint a minden várakozást felülmúló szereplésre.
A női ökölvívás három súlycsoporttal mutatkozott be Londonban, és ez a szakemberek szerint is sikeres debütálás várhatóan meghozza a világ legtöbb országában, így hazánkban is a női szakág létszámbeli duzzadását, hiszen az olimpiára való kijutás lehetősége minden sportoló álma. A múlt szombaton kezdődött ifjúsági – 1994. január 1. és 1995. december 31. között születettek, azaz a 17-18 éves korcsoport –, valamint a junior – 1996. január 1. és 1997. december 31. között születettek, azaz a 15-16 éves korcsoport – Európa-bajnokságon aztán mindkét korosztályos magyar válogatott bebizonyította, lehet rájuk építeni.

Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő kontinensviadalnak ezúttal a lengyelországi Wladislawowo ad otthont, és a juniorkorú Hegedűs Diána (70 kg), az ifjúsági Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) a szintén ifjúsági Váry Lili (48 kg) és Kalderás Erika (54 kg) is bejutott a legjobb négy közé. Ez pedig azt jelentette, hogy az Európa-bajnokságról öt éremmel távozik majd a magyar küldöttség, ami a női utánpótlás eddigi eredményit nézve messze a legjobb szereplés.Az ifjúságiak között a 48 kg-ban már az elutazás előtt éremesélyesként emlegették Váry Lilit, aki pazar ökölvívást bemutatva – 23-13-ra verte pontozással Milena Zginioieckát (lengyel) – jutott be az elődöntőbe, ahol a címvédővel csap össze a fináléért. Ha képes lesz megismételni a negyeddöntőben mutatott formáját, akkor nem esélytelen a győzelemre

. Az 54 kilós Kalderás Erika – ha lehet ilyet mondani – szabályos bokszsulit mutatott be a német Justine Mörl ellen, és a végén a 23-11-es pontarány még az ellenfélre volt hízelgő. Neki sem lesz sétagalopp a ma esti elődöntő, ugyanis a tavalyi ezüstérmes brit Rostron ellen lép szorítóba.
„Egészen fantasztikus teljesítményt nyújtanak a lányok, hiszen ennyi érmet még sosem szereztünk kontinensviadalon. Érett, látványos boksszal jutott elődöntőbe valamennyi érdekelt versenyzőnk, és az eddigi formájuk alapján van esélyünk arra, hogy a finálékban is érdekeltek legyünk” – fogalmazott Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke.
A lengyelországi Wladislawowo-ban rendezett IV. EUBC Női ifjúsági és Junior Európa Bajnokság ma esti magyar érdekeltségű meccsei:
Junior
70 kg Hegedűs Diána - Sally Carrig (ír) - 16 éves kora ellenére egy korosztállyal feljebb, ifjúsági bajnoki címet szerzett egy hónapja. Klubja Ennis BC, Észak-Írországban.
Ifjúsági
48 kg Váry Lili - Szvetlana Dmitrijeva (orosz) - A verseny címvédője, junior Európa-bajnok, ifjúsági Vb-ezüstérmes, többszörös nemzeti bajnok, 2011 májusa óta nem szenvedett vereséget.
54 kg Kalderás Erika - Sarah Rostron (brit) - Ifjúsági Eb-ezüstérmes volt 2011-ben, junior Európa-bajnok 2010-ben. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon a későbbi aranyérmes kínaitól szenvedett vereséget egy szoros meccsen. 2010-ben a legjobb angol utánpótláskorú női versenyzőnek választották. 2007 óta versenyez, klubja Knowsley Vale.
57 kg Nagy Kornélia Kitti - Paulina Jakubczyk (lengyel) - Az idei lengyel ifjúsági nemzeti bajnokságon csupán ezüstérmet szerzett. A tavalyi junior világbajnokságon negyeddöntős volt, junior Eb-bronzérmes 2010-ben. Négy éve versenyez.
81 kg Szatmári Petra - Dinara Sukejeva - Idén orosz ifjúsági bajnok, tavaly junior világbajnok, valamint orosz junior bajnok volt. Moszkva mellett Ogyincovo városában edz.

A mérkőzéseket a www.bokser.org oldalon élőben is lehet követni.

Szöveg: B. Molnár László - MÖSZ sajtófőnök
Fotók: MÖSZ

Forrás: Boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink