Amatőr

Nagy Krisztián bronzérmet szerzett

Nagy Krisztián bronzérmet szerzett
A szolnokiak Zlatko Hrbics torna győztese, és magyar bajnoki címvédője, a 21 esztendős Nagy Krisztián értékes bronzérmet szerzett a hagyományosan ősszel megrendezésre kerülő finnországi Tammer tornán Tamperében.
Ezúttal három kontinens képviseletében 18 nemzet 98 ökölvívója húzott kesztyűt.

Nagy Krisztián (56 kg) első ellenfele Kazahsztánt, egészen pontosan a régi főváros, Almati csapatát képviselte a Tammer tornán. Zsanbolat Tilegenuli eddig nem sok nemzetközi versenyen szerepelt, de nemzetisége tiszteletet parancsoló volt. A kazah bokszoló egy pont előnnyel vezetett reménységünk ellen az első menet végére, majd mindkettejüket intették a második felvonásban. Nagy Krisztián szépen megfordította a meccs képét, és szoros mérkőzésen, de legyőzte képzett riválisát.

A szolnokiak kiválósága az írek feltörekvő tehetsége Michael Nevin ellen folytatta diadalmenetét, bár eleinte úgy tűnt Krisztián számára a búcsút jelenti a negyeddöntő. Ír ellenfele 5:1-re vezetett három perc küzdelem után, de Nagy Krisztián olyan tempót kényszerített Nevinre, amelyet nem bírt el, és versenyzőnk hat pontos előnyénél repült is a törölköző a ringsarokból, amely újabb győzelmet jelentett.Nagy Krisztián a Tammer torna címvédője, a Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékok győztese, a 19 éves angol Qais Ashfaq ellen lépett szorítóba a döntőbe jutásért. Versenyzőnk mindent megtett a mérkőzés folyamán, hogy a döntő szereplője legyen, de az ítészek végül 16:13 arányban a pakisztáni származású angol ökölvívót látták jobbnak.

Dr. Kovács László szövetségi kapitány is elégedett volt az elődöntőben látottakkal: „Krisztián elődöntőjében az első menetet el kell ismernünk, hogy az angol fiú nyerte meg, de a második, és a harmadik három perc egyaránt a miénk volt, Krisztián nagyot finiselt. Az eredményhirdetéskor még az angol ringsarokban is meglepődtek, hogy az ő versenyzőjük karját emelték a magasba.”

Válogatottunk kevéssé rutinos versenyzője, a húszesztendős Bene Gergő (64 kg) az örmény származású osztrák Chatschik Awagjan ellen egy kicsit visszafogottan kezdett, de végül képes volt megfordítani a mérkőzést, és szép győzelemmel mutatkozott be a Tammer tornán. Következő ellenfele a negyeddöntőben az angol Samuel Maxwell volt, aki áprilisban az oroszok világbajnokát, Albert Szelimovot is legyőzte. Ezúttal egyenes kombinációkkal operált, és jogosan jutott be a legjobb négy közé.

A kecskeméti Lakatos István (49 kg) számára a végállomást szintén egy angol versenyző jelentette, Jack Bateson személyében, aki 18 éves kora ellenére már felnőtt nemzeti bajnoknak mondhatja magát, és a közelgő ifjúsági világbajnokság egyik esélyesének számít. Bateson folyamatosan növelte az előnyét, és már 18:10-re vezetett, amikor Dr. Kovács László szövetségi kapitány az utolsó felvonásban feladta a mérkőzést.

91kg-quarter-final-fabio-turchi-jozsef-darmos-resize_20121024193545_92.jpg

A Vasas-Süllős 19 esztendős magyar bajnoki ezüstérmes reménysége, Fodor Milán (60 kg) ugyan mindhárom menetét elvesztette a hazai ring minden előnyét élvező finn Lassi Seppala ellen, de dicséretet érdemel, mert ez az összecsapás semleges körülmények között teljesen más végkifejletet hozott volna.

Sokszoros bajnokunknak, Darmos Józsefnek (91 kg) kiváló ellenfél jutott már első fellépésére a negyeddöntőben, ahol az olaszok 19 esztendős tehetsége, a szingapúri Ifjúsági Olimpiai Játékok ezüstérmese ellen kellett ringbe lépnie. Rutinosabb versenyzőnk ugyanúgy nem járt sikerrel, mint Káté Gyula a londoni ötkarikás eseményen a szintén olasz Mangiacapre ellen. Az olasz nehézsúlyú pontosabb volt ezúttal, és ez elődöntőbe jutást jelentett a számára.Írta: Munkatársunk

Fotók: Jussi Hiidenuhma és Arho Koshenkorva 

Forrás:Boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink