Boxlegendák

Joe Frazier aki kiütötte Alit!

Joe Frazier aki kiütötte Alit!
Nehézsúlyú világbajnok 1970-től 1973-ig Joe Frazier az a bokszoló, akitől Muhammad Ali első vereségét elszenvedte. Csak Ali és George Foreman tudták "Smokin Joe"-t legyőzni.
Joe Frazier 1944. január 21.-én született egy Beaufortban található farmon.15 évesen megnősült, és Philadelphiában telepedett le feleségével. Itt egy vágóhídon talált munkát. Bokszpályafutása akkor kezdődött, amikor gimnáziumba ment.

Amatőrként csupán egyszer veszített a mindössze 1, 78 magas bokszoló, szerencsétlenségére ez a mérkőzés azonban éppen az 1964-es Tokiói olimpiai selejtező volt. Azonban az akkori győztes, Buster Mathis sérülése miatt visszalépett. A helyette "beugró" Frazier pedig a nehézsúlyú aranyéremmel tért haza, amit a német Hans Huber ellen pontgyőzelemmel szerzett meg.

1965-től profiként folytatta pályafutását, és első 11 meccsét KO.- val nyerte meg. Jellegzetes ütésével, a bal horoggal négy ellenfelét már az első menetben kiütötte. A világklasszisoknak számító Oscar Bonavena (argentin) és George Chuvalo (kanadai) fölött aratott győzelmei után, a "New Yorker Version" nehézsúlyú világbajnoki címért 1968-ban Buster Mathisszal kellett megküzdenie. Frazier a 10. menetben KO.-val nyert, és az 1970. február 16.-ai WBA bajnok Jimmy Ellis ellen KO.-val megszerzett győzelem után, vitathatatlan bajnok lett.

Joe Frazier ekkor előrevetítette ún. aranykorát, amit a 70-es években élt. Az "Évszázad meccsét" 1971. március 8.-án a New Yorki Madison Squareben az ex-világbajnok, Muhammad Ali ellen vívta. Ez a mérkőzés volt a boksz történelem egyik legkeményebb és leghíresebb összecsapása. Alit Frazier a meccs előtt a fehér embernek engedelmeskedő, néger nagybácsiként csúfolta. Az első menetben Ali dominált zavarba ejtő kombinációival. Aztán Frazier gőzhajóként tört előre, és a 15 menetben eldöntötte a mérkőzés, amikor Alit legendás balosával a földre küldte. A pontbírák Fraziert nyilvánították győztesnek. 300 millióan látták ezt a csatát a tévéképernyők előtt.

Pályafutásának legkeményebb óráját a Jamaikai Kingstonban élte át Frazier, amikor 1973. január 22.-én George Foreman ellen elveszítette bajnoki címét. Összesen hatszor veszített, ebből nem egyszer a második menetben került a földre Frazier.

Ezt követte az 1974. január 28.-án megrendezett visszavágó Muhammad Ali ellen, aminek győztese lehetőséget kapott a Foreman elleni világbajnoki selejtező mérkőzésre. Ali 12 menetben pontozással nyert, aztán október 30.-án Kinshasában szintén legyőzte George Foremant, és aztán Frazier kapott még egy lehetőséget a cím meccsre.

A Thrilla in Manila ami 1975. szeptember 30.-án került megrendezésre, még ma is beszédtéma. Az óriási hőségben a két ős rivális halálosan kimerűlt. A 12. menetben Ali ütése felsértette Frazier szemét és száját. A 14. menet végén Frazier edzője, Eddie Futch megszakítatta a mérkőzést. Alinak éppúgy, mint Fraziernek heteket kellett kórházban tölteni.

Az 1976-os George Foreman elleni vereség, valamint egy 1981-es visszatérés után Joe Frazier befejezte pályafutását. Az ex-világbajnok ekkoriban fiának, Marvisnak viselte gondját, aki éppúgy profi karrierre vágyott, mint apja. Amikor azonban a feltörekvő KO ütő Mike Tyson kiütötte Marvist az első menetben, a fiatal tehetség befejezte pályafutását.

Azóta Joe Frazier reményteljes amatőrök edzőjeként dolgozik. Frazier lánya, Jacqui szintén bokszol, és tervei között szerepel, hogy apja vereségéért "bosszút áll" Ali lányán, Lailán.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink