Amatőr

Amatőr OB Szombathelyen

Amatőr OB Szombathelyen
Az év legfontosabb hazai amatőr bokszeseménye, a 88. Magyar Felnőtt Ökölvívó Országos Bajnokság szerdán kezdődik.
Nemzeti csapatunk idén Szellő Imre révén csak egy bronzérmet szerzett az ankarai Európa-bajnokságon, amely csak egy állomás volt az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Az év legfontosabb eseményén, az azeri fővárosban ugyan az érem elmaradt, de Varga Miklós, Káté Gyula és Harcsa Zoltán révén hazánk már három olimpiai kvótát mondhat a magáénak.

Válogatottjaink közül ugyan többen nem vehetnek részt a versenyen sérülés, és WSB elfoglaltságaik miatt, de így is remek mezőny gyűlt össze Vas megye székhelyén, és méltán bízhatunk remek csatákban, valamint kíváncsian várhatjuk, a fiatalok közül ki robban be a felnőttek közé, és alkot maradandót az országos bajnokságon. 

A legkisebbek között a kecskeméti Lakatos István címvédőként utazik el Szombathelyre, de a balszerencsés Európa-bajnokság után hosszabb időszakot hagyott ki, és kérdéses milyen formában tér vissza. A hajdúsámsoni Eb-bronzérmes Ungvári István indulhatott a bakui világbajnokságon, és közvetlenül az országos bajnokság előtt megnyerte a tamperei Tammer tornát. Kettejük párharcába a pécsi Kanalas Róbert, és a sárospataki tehetség, az ifjúsági magyar bajnok 18 éves Sárga Attila szólhat bele Szombathelyen.

Légsúlyban a két évvel ezelőtti magyar bajnok Dobrádi Zsolt a legnagyobb esélyes, aki a KSI színeiben indul az országos bajnokságon. Balzsay Károly tanítványát a Vasas korábbi magyar bajnok ökölvívója, Berna Dávid próbálja megállítani a legnagyobb eséllyel, aki visszafogyasztott az 52 kilósok közé. A veszprémi Tudós Gábor több év kihagyás után tér vissza a mezőnybe, és rutinjával sokáig menetelhet.

Pekingi olimpikonunk, a debreceni Kalucza Norbert fellépett az 56 kilósok közé idén, de nagy csatára számíthat a sűrű mezőnyben, ugyanis a kategóriában rajta kívül még hárman is az aranyéremre pályáznak. A szolnoki Nagy Krisztián idén év elején két nagy nemzetközi versenyen is letette a névjegyét, Zágrábban a világbajnok orosz Szergej Vodopjanovot is legyőzte. A milánói világbajnokságon a legjobb tizenhatig eljutott pécsi Lakatos Krisztián is alaposan felkészült az országos bajnokságra, míg az egri Könnyű Róbert a Bocskai emlékversenyen a moldáv Európa-bajnok Veaceslav Gojan legyőzésével jelezte, számolni kell vele az itthoni legjobbaknak is. Formája bíztató, hiszen az elmúlt hetekben két nagyszer győzelmet aratott a BoxingONE-sorozatban.

A könnyűsúlyban már biztos, hogy új bajnokot fognak avatni, ugyanis milánói WSB-elfoglaltsága miatt Varga Miklós nem tud részt venni az országos bajnokságon. Immáron kétszeres olimpikonunk hiányában a mezőny többi tagjának nagy lehetősége nyílik a bajnoki cím elhódítására. A tizenkilenc éves debreceni Török János mellett a házigazdákat erősítő Rácz Sándor számít Varga Miklós távollétében a legnagyobb esélyesnek, ugyanakkor érdeklődéssel várhatjuk az ifjúsági válogatott Sinkó Zoltán, Fodor Milán, és Hinger Gábor szereplését is az országos bajnokságon.

A Kispest kétszeres Vb-bronzérmes Káté Gyula szintén kiharcolta a londoni olimpiai indulás lehetőségét Bakuban, ahol hatalmas bírói részrehajlás áldozata lett Szántó Imre tanítványa. Legnagyobb ellenfele ezúttal is a Hranek Box SE roppant erős ökölvívója, Görbics Gábor lehet, aki idén több nemzetközi versenyen is bizonyította, megérett nagyobb feladatokat megoldására is, viszont kérdéses kick-box elfoglaltságai mennyi erőt vettek ki belőle. A kecskeméti Varjú György tavaly ezüstérmet vehetett át, míg a romániai Nyéki Georgian első alkalommal vehet részt magyar bajnokságon. A szolnoki Bene Gergő, valamint a KSI versenyzője, Vadász András is okozhat meglepetéseket Szombathelyen.

A Vasas legjobbja, Európa-bajnokunk, Bacskai Balázs számára egyelőre nem sikerült a kvótaszerzés Londonra, de jövő áprilisban javíthat ezen a váltósúlyú klasszis. Hagyományosan legnagyobb hazai ellenfele, a Kispest technikás bunyósa, Klasz Árpád, de a visszatérő Nemes Erik szereplését is érdeklődéssel várhatjuk. Ennek ellenére hatalmas meglepetés lenne, ha nem Bacskai Balázs állna a dobogó legmagasabb fokára.

A Kispest ifjúsági olimpiai bronzérmes titánja, Harcsa Zoltán még tizenkilencedik születésnapja előtt megszerezte a londoni repülőjegyet a világbajnokságon. A középsúlyú versenyző második felnőtt magyar bajnoki címét szerezheti meg Szombathelyen, ahol legnagyobb kihívói a debreceni ifjúsági magyar bajnok Szabó Szilárd, valamint a tamperei tornán a nemzetközi mezőnyben is bemutatkozó Tóth József lehetnek.

A félnehézsúly legnagyobb hazai alakja, az Eb-bronzérmes Szellő Imre nemrégen műtéten esett át, és emiatt ki kell hagynia az országos bajnokságot, amelyen abszolút favorit lett volna. Távollétében a középsúlyból eggyel feljebb lépő győri Szabó László, a 19 éves debreceni Nagy Péter, és a kecskeméti Baranyi Richárd a legnagyobb esélyesek, de Balogh Sándor, és Hosszú Ferenc is bőven rendelkezik tapasztalatokkal.

Nyolcadik magyar bajnoki címére hajt a kétszeres Eb-bronzérmes nehézsúlyú Darmos József, és ebben reálisan csak a Tammer tornán ezüstérmes debreceni Deél Szabolcs akadályozhatja meg, aki sokat fejlődött az elmúlt egy évben. A Gyevát Gyula SE ökölvívója, Bognár Gábor, és a Vasas 18 esztendős tehetsége, Tóth Alex sem adja majd olcsón a bőrét a ringben.

Szupernehézsúlyban a címvédő Bouquet Bence kiütés miatti kényszerpihenője még nem járt le, így a királykategóriában is biztosra vehető, nem lesz címvédés. Az Eb-negyeddöntős Bernáth István már Debrecenben versenyez, és bajnoki aranyra tör, akárcsak a több év kihagyás után a Vasas színeiben visszatérő többszörös magyar bajnok Kurtucz Csaba. A rutinosnak számító Bajzáth Tamás, Ale Attila, és Urbán Ferenc egyaránt nagyobb reményekkel utazott el Szombathelyre.

Írta: Kincses Tibor

Fight.hu

Partnereink

Partnereink