Hazai

Hamarosan ifjúsági amatőr Európa-bajnokság lesz Lengyelországban

Hamarosan ifjúsági amatőr Európa-bajnokság lesz Lengyelországban

Augusztus közepén kezdetét veszi az ifjúsági Európa bajnokság a 17-18 éves korosztály részére, azaz az 1991-1992-ben született ökölvívóknak kiírt kontinensbajnokság. A helyszín hat év után ismét Lengyelország lesz, de ezúttal nem a főváros, Varsó, hanem egy északnyugat-lengyelországi kikötőváros, Szczecin lesz a házigazda.

A verseny különleges súlyát ezúttal az fogja megadni, hogy már megkezdődött a visszaszámlálás az egy év múlva esedékes, Szingapúrban megrendezésre kerülő 1. Ifjúsági Nyári Olimpiai Játékokra, amelyen az 1992-es korosztály lesz érintett. A versenyen több ország ezért elsősorban ezzel, az ifik között jelenleg fiatalabb korosztállyal képviselteti magát, mint Németország, vagy Franciaország. Az előzetes nevezések szerint 35ország 230versenyzője fog részt venni az Európa bajnokságon, teljes csapattal, azaz tizenegy ökölvívóval képviselteti magát az eseményen Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Anglia, Németország, Törökország, Szlovákia, a házigazda Lengyelország, valamint természetesen Magyarország is.

pb166572_364_20090722155518_586.JPG

Anyagi okok miatt csupán egy versenyzővel vesz részt Lettország, szakmai okok miatt Ausztria és Belgium. A skót ifjúsági csapat rendkívül erős, az idei korosztályos versenyeken nagyon jól szerepeltek, ennek ellenére meglepő módon csupán egyetlen bokszolóval utaznak el a lengyel kikötővárosba. Már biztosan nem fog részt venni a kontinensbajnokságon Svájc, és Portugália, valamint erősen kérdéses a részvétele Spanyolországnak, Norvégiának, Macedóniának, és Ciprusnak is. 

Ebben a korosztályban Oroszország hagyományosan rendkívül erős a kontinensen, akárcsak Ukrajna, Törökország és Azerbajdzsán is. Az ifjúsági kategóriában nagyon képzett csapata van jelenleg Németországnak, Írországnak, Angliának, Romániának, Franciaországnak, Csehországnak és Fehéroroszországnak is. A házigazda lengyelekkel is számolni kell otthoni ringben, mint ahogy szerencsére Magyarország sem marad el a kontinens élmezőnyétől az ifjúsági mezőnyben.Ebben az évben sok külföldi versenyen vettek részt versenyzőink!

pb166573_796_20090722155518_383.JPG

A magyar csapat jelenleg még nincs kijelölve, a szakági vezetőedző a felkészülés folyamán fogja az utazó csapatot megnevezni. Szerencsére több súlycsoportban nehéz döntés előtt áll a szakmai vezetés, mivel több hasonló képességű ökölvívó küzd az utazó helyért. A tatai felkészülést segíti majd a fenőtt VB-re készülő felnőtt válogatott keret.Nagyon hasznosnak tűnik a közös felkészülés!  

Az esélyek súlycsoportról súlycsoportra a következőek:
48KG
A legkisebbeknél a 18 tagú mezőnyben talán a német Hamza Touba a legesélyesebb a végső győzelemre, aki idén még veretlen a súlycsoportban. Ezt elsősorban az orosz Magomed Ibijev, az azeri Elvin Mamiszade, és az ukrán Igor Magurin akadályozhatja meg. Érmet szerezhet a grúz Szeverian Kiladze, a cseh Dusan Chromy, a skót Iain Butcher, és a török Ertugrul Erdemir is. Akár a kecskeméti Lakatos István, akár a pécsi felnőtt magyar bajnok Kanalas Róbert fog indulni, mindenképpen éremesélyes lesz a viszonylag kevesebb ökölvívót felvonultató mezőnyben.
51KG
A kategóriában hatalmas küzdelem várható négy versenyző között. Az oroszok ifjúsági világbajnoki ezüstérmese, Grigorij Nyikolajcsuk, az ukrán válogatott legjobbja Mikola Bucenko, az örmények idei veretlen bokszolója, Karen Ajlazjan, valamint az angolok szupertehetséges, felnőtt bajnok ökölvívója Gamal Yafai egyaránt esélyes a végső győzelemre. Az Ahmet Cömert tornán ezüstérmes török Selcuk Eker, az ír Gary Molloy, a francia Elie Konki, valamint az azeriek felnőtt nemzeti bajnoka, Nihat Szeidov nem lebecsülendő ellenfél senkinek sem. A magyar induló minden bizonnyal a gyöngyösi Dobrádi Zsolt lesz, aki   érmet szerezhet a lengyel városban.
54KG
A súlycsoport legtapasztaltabb versenyzője minden kétséget kizáróan a török Furkan Memis Ulas, aki már a tavalyi pekingi olimpiára is kvalifikált, de ennek ellenére a saját korosztályában rendszeresen vereségeket szenved. Az orosz Radmir Abdurahmanov, az azeri Elvin Iszajev, az ukránok junior Eb-aranyérmese Pavlo Iscsenko, az örmény Alekszan Sahjan, az angol James Dickens, a bolgár Elian Dimitrov, a fehérorosz Dmitrij Zsukov, a moldáv Dimitri Galagot és a hazai ringben versenyző lengyel Kamil Laszczyk egyaránt harcba száll a végső siker reményében. Ebben az erős mezőnyben a törökszentmiklósi Nagy Krisztián éremesélyes,  de a tőle egy évvel fiatalabb Lakatos Róbert részvétele esetén Ö is bejuthat a legjobb nyolc közé. 
57KG
A súlycsoportban az oroszok keresik a megfelelő versenyzőt, de itt nincs kiemelkedő klasszisuk, Alim Gadzsijev vagy Anton Karatajev ugyan éremesélyes, de az arany meglepetés lenne számukra. Az első helyre jobb eséllyel pályázik az ukrán Oleg Prudkij, a románok ifjúsági Vb-bronzérmese, Marin Dragos, a rutinos török Bunyamin Aydin, az azeri Elvin Alijev, az angol Martin Ward, az örmény Aram Avagjan, a cseh Filip Reiterman, a moldáv Vasile Tacu, a fehérorosz junior Eb-ezüstérmes Vitalij Kononov is. Ebben a rendkívül sűrű, és kiegyenlített mezőnyben a 17éves Kanalas Dávid tűnik a biztos indulónak!Sajnos a  hasonló korú Vadász András a Brandenburgi tornán eltörte a kezét így nem indulhat.
60KG
A könnyűsúly kiemelkedő klasszisa a 17éves junior Eb-aranyérmes orosz Vitalij Dunajcev, aki idén csupán egyetlen vereséget szenvedett, egy kazah versenyző győzte le, de Európában veretlen maradt. Megszoríthatja a litvánok szintén junior Eb-aranyérmes, felnőtt nemzeti bajnok ökölvívója, Evaldas Petrauskas, aki az elmúlt tíz év legnagyobb tehetségének számít hazájában. A francia Souleymane Cissokho, a román Daniel Badulescu, az olasz Gaetano Putrone, az ukrán Loma Ajdarov, a fehérorosz Kirill Romancevics, a lengyel Krystian Sielawa, a német Erich Fuhr, és az angol Jeff Saunders minden bizonnyal már csak az egyéb érmekért lesz harcban. A magyarok közül a 17éves debreceni Török János az induló . Sajnos  a nagykanizsai junior Eb-ezüstérmes Orsola Norbert nem jár edzésre  igy Ö kiesik  az indulók közül.Egyértelműen ez látszik  a legerősebb kategóriának  a kontinensen.
64KG
Az orosz Alekszandr Beszputyin számít a súlycsoport esélyesének, de nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok. Megtréfálhatja a török Muhammet Aydin, az örmény származású német Araik Marutjan, a korábbi kadett Európa bajnok walesi Fred Evans, az angol Mark Heffron, vagy akár a junior Eb-bronzérmes litván Mantas Barauskas is. A volt szovjet blokk bokszolói, az azeri Szarvan Alijev, az ukrán Sztanyiszlav Podolszkij, az örmény Vlagyimir Margarjan, és a fehérorosz Vlagyimir Dovgaljavec sem könnyű falat senkinek sem. Ebben a mezőnyben a magyar Varjú György sem lenne esélytelen, a brandenburgi tornán az orosz Beszputyint is legyőzte, de sajnos orvosi okok miatt RSCH lemarad a versenyről. Távollétében a szolnoki Bene Gergő képviseli a magyar színeket . 
69KG
Mind az idei, mind a tavalyi ifjúsági orosz bajnokságot megnyerte Pjotr Hamukov, így egyértelműen ő a váltósúly elsőszámú esélyese. Kihívói a német Patrik Wojcicki, a 17éves ukrán Ivan Homjak, az ír Jason Quigley, az azeri Murad Agamalijev, a török Muratcan Bugra Öner, a román Catalin Paraschiveanu, a fehérorosz Alekszandr Grigorcsik, és a lengyel Igor Jakubowski lesznek. A cseh Vit Kral, az észt Dmitrij Kormilin, és az angol Anthony Fowler meglepetést okozhat. A magyar Nagy Péter az Énekes Emlékverseny megnyerése után  Koszovóban is első helyen végzett és a torna legjobb boxolója címet is megkapta.Mellete Tóth László próbálja bizonyítani ,hogy ott a helye az EB-n.
75KG
Az idén igen meggyőző teljesítményt nyújtó orosz Kurejs Szagov, az ír ifjúsági Vb-bronzérmes David Joe Joyce, és a németek 17éves üdvöskéje, Tyron Zeuge kicsit kiemelkedik a mezőnyből. Az Oroszországban született, de ma már francia állampolgár Alexandre Titov, az ifjúsági Vb-negyeddöntős cseh Oskar Lakomy, az ukrán Olekszij Novoksonov, a hazai pályán nagyon bizonyítani akaró lengyel Adam Kosmider, a fehérorosz Anton Sztarovojtov, az albán Eret Rexha, a finn junior Eb-bronzérmes Ville Hukkanen és az angol Ryan Aston már csak a kevésbé színes érmekért léphet szorítóba.   A kadet Európa bajnok debreceni Móna Imre és a junior Eb-ezüstérmes MTK-s Harcsa Zoltán között még nagy harc lesz a csapatba kerülésért, de bármelyikük képviseli hazánkat a kontinensbajnokságon, mindenképpen éremesélyes. 
81KG
A 18éves orosz Jevgenyij Tyiscsenko idén minden versenyen diadalmaskodott, ahol csak elindult, így természetesen ő az Európa bajnokság legnagyobb esélyese. Egyedül csak a 17éves német Marcus Okosun szorongatta meg egy picit a rijekai Franko Blagonic tornán. A török Haydar Ali Güney, a litván Denis Orlov, az ukrán Volodimir Mamitko, a román Bogdan Nicolae, és a lengyel Cezary Samelko a végső győzelemre aligha esélyes, de érmet szerezhetnek. A 18 éves magyar Hacioglu Serdar kétségkívül tehetséges, de a szerencse  még komoly szerephez jut a kimagasló eredmény eléréséhez a nemzetközi mezőnyben.
91KG
A nehézsúly az a kategória, ahol a lengyeleknek leginkább összejöhet a legfényesebb medália, erről az ifjúsági Vb-bronzérmes Marcin Siwy gondoskodhat. Az orosz Alekszej Jegorov és az ukrán Sztanyiszlav Dedov még nem talált legyőzőre idén, de a három nagy eddig mindig elkerülte egymást. Az ír Ciaran O'Griofa, az angol Daniel Benson, a horvát Igor Nesic, az azeri Fargan Omarov, a török Umit Can Patir, és a német Sahin Burak harcban lehet az érmekért. A KSI 17éves versenyzője, Varga Sándor szintén az éremesélyesek között szerepel, de a medáliához kedvező sorsolás is szükséges.Halásztelekről Zsigmond József is részt vesz a felkészülésben és amennyiben Ő lesz a "befutó" úgy  még  a pontszerzés is elképzelhető részéről
+91KG
A szupernehézsúlyban, ahol egy kicsit meglepő módon 20nevezett ökölvívó van, a legesélyesebbnek a végső győzelemre a horvát Dino Mansour tűnik, aki idén több versenygyőzelem mellett a felnőtt hazai bajnokságot is megnyerte, leelőzve a pekingi olimpikon Damir Tomasevicset. Az oroszok képviselője nagy valószínűséggel Alekszandr Mironov lesz, aki a brandenburgi tornán ugyan kazah riválisától könnyedén kikapott, de ennek ellenére nem szabad leírni. Az azeri Farid Pasajev, az örmény Hovhannesz Ohanjan, és az ukrán Volodimir Trockij szintén megnyerheti a versenyt. Meglepetést okozhat a 17éves francia Tony Yoka, a litván Mantas Valavicius, a cseh Ondrej Novotny, és a német Jakob Morgel is. A KSI szintén 17éves fiatalja, Lakatos József megnyerte az Énekes emlékversenyt,de klubtársa Szőke-Tasi Zoltán ugrásra készen várja a lehetőséget a bizonyításra az EB-n. Összeségében nagy várakozás előzi meg a bajnokságot hiszen ne feledjük, hogy a jövő esztendőben Szingapúrban Ifjusági Olimpia lesz és ez  egy kíválló erőfelmérő versenynek igérkezik!  

Írta: Kincses Tibor szakíró
Fotó: Szakos József archív
forrás: boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink