Amatőr

Junior, és női felnőtt bajnokság

Junior, és női felnőtt bajnokság
A magyar amatőr ökölvívás nagyon fontos napok elé néz. Egyrészt a múlt héten rendezték meg a nők számára az országos bajnokságot Hajdúszoboszlón, míg ezen a héten a férfiak lépnek ringbe Debrecenben. A hölgyeknél már erősen kopogtat az olimpiai felkészülés ajtaján egy nagyon tehetséges fiatal gárda

– Nagy Kornélia Kitty (57 kg), Oláh Eszter (69 kg) és Szatmári Petra (81 kg) –, ugyanakkor a magyar női amatőr ökölvívás világ-, és Európa-bajnoka, Kovács Mária (+81 kg) éppen a 12. bajnoki aranyát nyerte meg Hajdúszoboszlón. Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, a mutatott forma és a tehetség alapján egy szép reményekre jogosító csapat vághat neki a Rióig tartó olimpiai ciklusnak.

A tizenhatodik alkalommal rendezték meg a múlt héten, Hajdúszoboszlón a felnőtt női ökölvívó magyar bajnokság küzdelmeit, amely esemény mellett a juniorok is ringbe léptek.
Mivel a 2016-os riói olimpiai ciklus kezdetét vette, így ez a bajnokság jó kiindulási pont volt ahhoz, hogy egy olyan fiatal, szép reményekre jogosító gárda kezdje el a majd négy éves menetelését, amelynek végén akár több bokszolónk is részt vehessen a nyári játékokon.A felnőttek között volt egy nagy visszatérő: kétszeres világbajnokunk, Európa-bajnokunk, az olimpiáról éppen lemaradó Kovács Mária, aki végül a +81 kilósok között szerepelt a bajnokságon. A magyar női amatőr ökölvívás ikonja ezúttal sem talált legyőzőre, így 12. bajnoki aranyérmét szerezte meg.

A nemrég Tuniszban aranyérmet szerző Ancsin Katalin (51 kg) sem talált legyőzőre a hazai szorítóban, akárcsak az immár 75 kilóban induló, eggyel feljebb vb-bronzérmet szerző Nagy Tímea. Szintén a tapasztalat győzött a legkisebbek között – Böde Anita (48 kg) –, valamint az 54 kilóban Némedi Varga Csilla révén.

Több súlycsoportban a nemrég véget ért Ifjúsági és Junior Európa-bajnokság magyar érmesei játszották már a felnőttek között is a főszerepet: aranyat szerzett Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) – aki megkapta a legjobb teljesítményért járó különdíjat –, de szintén első lett a 69 kilósok között Oláh Eszter.

„Ezen a bajnokságon egyértelmű volt számomra, hogy a feltörekvő fiatal nemzedék, Nagy Kornélia Kittyvel és Szatmári Petrával az élen teret követel magának a magyar női ökölvívásban. Sok reménykeltő teljesítményt láttam, többen megmutatták, hogy tehetségük alapján a nemzetközi mezőnyben is képesek lennének komoly eredmények elérésére. Persze ehhez még nagyon sokat kell erősödniük és dolgozniuk az edzéseken. Azért van még hova fejlődnünk, különösen a három olimpiai súlycsoportban, az 51, a 60 és a 75 kilóban” – értékelte a látottakat Kovács László szövetségi kapitány
A 2012-es felnőtt női magyar bajnokok
48 kg: Böde Anita (KSI)
51 kg: Ancsin Katalin (KSI)
54 kg: Némedi Varga Csilla (Sopron)
57 kg: Nagy Kornélia Kitty (NYVSC)
60 kg: Rácz Irén (DVSC)
64 kg: Papp Nikolett (MTK)
69 kg: Oláh Eszter (Egri SI)
75 kg: Nagy Tímea (DVSC)
81 kg: Szatmári Petra (Baja)
+81 kg: Kovács Mária (PVSK)

Írta : B. Molnár László - MÖSZ sajtófőnök
fotó: MÖSZ archiv


Forrás: Boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink