Amatőr

Káté Gyula csalás áldozata lett Bakuban

Káté Gyula csalás áldozata lett Bakuban
Káté Gyula nem jutott elődöntőbe a bakui ökölvívó-világbajnokság 64 kg-os kategóriájába.
Káté Gyula nem jutott elődöntőbe a bakui ökölvívó-világbajnokság 64 kg-os kategóriájában, miután erősen vitatható pontozói és vezetőbírói ténykedés után edzője, Szántó Imre a harmadik menetben feladta a brazil Everton dos Santos elleni negyeddöntőjét.

A kétszeres vb-bronz-, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, és kétszeres Eb-harmadik öklözőre az előzetes vélekedések szerint könnyebb feladat várt a nyolc között mint egy nappal korábban a kazah Jeleusszinov ellen, a kispesti versenyzőnek azonban ezúttal nem csupán a riválissal kellett megküzdenie. 

Káté GyulaAz első menet óvatos boksszal telt el, Káté nem kockáztatott, a biztos védekezésre törekedett, ritka indításaiból azonban többször szépen talált, s ugyan a nem túl képzett dos Santos is eredményes volt néha, 3-2-es magyar vezetéssel mentek pihenőre a felek. 

A második menetben aztán a ringben és a ringen kívül is nagyot változtak a dolgok: Káté továbbra sem ment fejetlenül előre, de lényegesen agilisabb volt, szép bal egyenesekkel, jobb horgokkal talált is, míg ellenfele a felemelt, hátul tartott kezével feltűnően ugrált ugyan a szorítóban, ám kifejezetten pontatlan és hatástalan ökölvívást mutatott be. A gongszó után épp ezért mindenki döbbenten látta a csarnokban, hogy az eredményjelző szerint 13-6-ra dos Santos vezetett, aki egészen érthetetlen módon 11-3-ra nyerte a szakaszt. 

A folytatásban Káté elkeseredetten ment előre, de az egyértelmű volt, hogy csak kiütéssel nyerhet, majd amikor egy szép testre mért felütése után a mérkőzésvezető megintette őt, Szántó Imre azonnal bedobta a törülközőt látva a kilátástalan küzdelmet. 

"Ekkora csalást már régen láttam - mondta dühösen a szorítóból eljövet Szántó. - A második menetben Gyula jobb volt mint az elsőben, legalább három-négy ponttal vezetnie kellett volna. Egészen elképesztő, ami történt. A harmadikban Gyulának már elborult az agya, nem véletlenül." 

A nyolc közé kerülésével már kedden olimpiai indulási jogot szerzett Káté edzőjéhez hasonlóan értetlenül állt a történtek előtt:  "Nem nagyon lehet erre mit mondani. Én is úgy éreztem, hogy a másodikban jobban ment mint az elsőben. Csináltam a dolgomat, s ugyan lehettem volna pontosabb, de így is bőven vezetnem kellett volna. Az eredmény egyszerűen érthetetlen." 

Szerdán még a 60 kg-os Varga Miklós képviseli a magyar színeket, magyar idő szerint 16 órakor lép ringbe az olasz Domenico Valentino ellen.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink