Amatőr

Káté nélkül veszi kezdetét a magyar bajnokság

Káté nélkül veszi kezdetét a magyar bajnokság
Kétszeres világbajnoki bronzérmesünk, és négyszeres Eb-érmesünk Káté Gyula a harmadik olimpiáján szerepelhetett Londonban, amely azonban hosszú, sikeres karrierjének a végállomását jelentette.
A Kispest visszavonult klasszisa közvetlenül junior világbajnoki címe után még 2000-ben gyűjtötte be első felnőtt magyar bajnoki címét, azóta elképzelhetetlen volt egy hazai seregszemle nélküle.
Fontos megjegyezni, hogy Káté Gyula kivételével a válogatott minden tagja hadra fogható, és az ötkarikás játékok után senki sem ment el profinak, amely korábban rendszeres volt a nemzeti csapat életében mind Sydney, Athén, és Peking után egyaránt. A World Series of Boxing harmadik kiírásában érdekelt Eb-bronzérmes Szellő Imre és a trabzoni olimpiai kvalifikációs versenyen harmadik Bernáth István is hazatért a magyar bajnokság idejére, és megmutathatja milyen formában van jelenleg.
Felemás éven vannak túl nemzeti legjobbjaink, a tavalyi bakui világbajnokságon megszerzett három olimpiai kvóta mellé nem társult az áprilisi európai olimpiai kvalifikációs versenyen újabb londoni repülőjegy, ugyanakkor a Kispest 19 esztendős reménysége, Harcsa Zoltán Londonban elért pontszerző, ötödik helyezése reménykedésre adhat okot.

Az elmúlt években 100-110 fő között állandósult a férfi országos bajnokság mezőnye, de ebben az évben jelentősebb létszámú mezőny nevezett a nyolcvankilencedik alkalommal kiírt seregszemlére, amely a riói olimpiai ciklus első jelentősebb állomásának minősül, ráadásul jövőbeli reménységeink közvetlenül a debreceni megmérettetés után utazik el a 22 éven aluliak számára kiírt kontinensbajnokságra.
Ezúttal 152 fő nevezett a magyar bajnokságra, amelyhez ha hozzászámítjuk az utolsó pillanatban lemondókat, valamint a súlycsoportonkénti tizenhat fős létszámkorlát miatti változásokat, kijelenthető, hogy az elmúlt évek legnagyobb létszámú felnőtt versenyére kerülhet sor. A nevezési listán 18 fő még ifjúsági korú, azaz 134 fő a tényleges felnőtt versenyzői létszám, amely kiemelten magasnak tekinthető még európai viszonylatban is.
A legkisebbeknél a legnagyobb vetélkedés a végső sikerért a többszörös magyar bajnok kecskeméti Lakatos István (49 kg), a Harangi Imre SE korábbi Eb-bronzérmes címvédője Ungvári István, valamint a tavalyi bajnokság ezüstérmese, a sárospataki 19 éves Sárga Attila között várható.

Egy súlycsoporttal feljebb a jelen és a jövő csatázik majd minden bizonnyal a bajnoki aranyéremért, a pekingi olimpikonunk, Kalucza Norbert (52 kg) éppen lemaradt a londoni kvótáról, kifejezetten peches volt az események alakulása miatt. Ő képviseli a jelent, de a jövőt minden bizonnyal majd a 17 éves ifjúsági magyar bajnok Szőrös Márk jelentheti, akit az Énekes István emlékversenyen a legjobbnak választottak meg.
A Zlatko Hrbics tornán aranyérmes szolnoki Nagy Krisztián (56 kg) számára az igazi nemzetközi áttörés egyelőre elmaradt, de talán a 2013-as év meghozza neki a sikert. Egyelőre azonban a magyar bajnokságon kell bizonyítania, ahol nem lesz hiány kihívókban, az egri Könnyű Róbert már tavaly sem volt könnyű falat a bajnoki döntőben, de a pécsi Lakatos Krisztián, és a Vasast erősítő Berna Dávid is okozhat meglepetést Debrecenben.

A könnyűsúlyúak mezőnyében kétszeres olimpikonunk Varga Miklós (60 kg) London után első alkalommal léphet ringbe, képességei alapján nem okozhat neki gondot az aranyérem megszerzése. A tavalyi bajnokság egyik meglepetésembere volt a Vasast képviselő Fodor Milán, aki egy év rutinnal felvértezve próbálkozhat meg Varga megállításával, míg Sinkó Zoltán, és a visszatérő debreceni Török János is remek versenyzőnek számít.
Káté Gyula megüresedett helyére a Hranek Box SE korábbi másodikja, Görbics Gábor (64 kg) léphet, de ugyanerre pályázik az idei román bajnokság aranyérmese, a Győri Gladiátor SE színeiben bokszoló Nyéki Georgian is. A tizenkilenc éves Herczegh József, a KSI-t képviselő Vadász András, valamint a húszéves Bene Gergő eddig elsősorban az ifik között ért el sikereket, de kellemes meglepetést ők is szerezhetnek a hajdúsági városban.

Moszkvai Európa-bajnokunk Bacskai Balázs (69 kg) számára nem az elvárásoknak megfelelően alakult az év, klasszisunk lemaradt a londoni olimpiáról, de célkeresztbe vette Rio de Janeirót. A sikeres Bundesliga szerepléssel hangoló Bacskai Balázs legnagyobb ellenfele ezúttal is a Kispest bokszolója, Klasz Árpád lehet.
A Kispest újdonsült londoni ötödik helyezettje, Harcsa Zoltán (75 kg) betöltötte a huszadik életévét, és nemcsak címvédésre készül, hanem a tavaly megszerzett legjobb ökölvívónak járó trófea mellé újabbat is szeretne begyűjteni. A tavalyi ifjúsági magyar bajnok Hegyi Barnabás, valamint a fehérvári Grabecz Ádám csak az ezüstéremért küzdhet.
A félnehézsúlyúak mezőnyében a hazai ringben szereplő címvédő Nagy Péter (81 kg) ismét összecsaphat nagy riválisával a kecskeméti Baranyi Richárddal, de a korábban ukrán junior bajnoki címet szerző, immáron a Győri Gladiátor SE-t erősítő 19 esztendős Lányi Vitalij, és a tavaly junior Európa-bajnok 17 éves tehetség, Hámori Ádám is a dobogó legfelső fokáig menetelhet.

Az egyik legparázsabb összecsapás az Eb-bronzérmes Szellő Imre (91kg), valamint a kétszeres Eb-bronzérmes, Vb-negyeddöntős Darmos József között várható a debreceni országos bajnokságon. Szellő Imre ezúttal egy súlycsoporttal feljebb próbál szerencsét, így mindenképpen pikánsnak ígérkezik kettejük összecsapása. A debreceni Deél Szabolcs, a tavalyi ezüstérmes Kulacsik Mirkó, valamint Kálmán Attila reálisan csak megszoríthatja a két rutinos klasszist.
A szupernehézsúlyúak mezőnyében a válogatott két korábbi oszlopos tagja között várható nagy csata. Ezúttal is Bouquet Bence (+91 kg), valamint a debreceni színekbe visszatérő Bernáth István között dőlhet el a magyar bajnoki cím sorsa, amelybe reálisan Kovács László vagy Szajkó Béla nem szólhat bele, míg a sokat fejlődő KSI-s Urbán Ferencnek sérülés miatt kell kihagynia a versenyt.

Munkatársunktól


Fotó: MÖSZ archív

Forrás: Boxing.hu

Partnereink

Partnereink