Amatőr

Napi összefoglaló - Két olimpiai kvóta Káté és Varga révén

Napi összefoglaló - Két olimpiai kvóta Káté és Varga révén
Két olimpiai kvótát szereztek a magyar ökölvívók azzal, hogy Káté és Varga bejutott a világbajnokság negyeddöntőibe.
Varga Miklós és Káté Gyula győzött nyolcaddöntős mérkőzésén, így mindketten olimpiai kvótát szereztek a bakui ökölvívó-világbajnokságon, egyben egy lépésre kerültek az éremnyeréstől.

Öt magyar volt érdekelt a keddi napon, melyet a csapatkapitány, a kétszeres vb-bronz-, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik Káté Gyula (64 kg) "vezetett fel", méghozzá kiválóan.

Szántó Imre tanítványa nagyon okos, fegyelmezett bokszot produkált az egyébként kiváló képességű kazah Danjar Jeleusszinov ellen, menetről menetre növelte előnyét, s végül 18-11-es pontozással biztosította helyét a szerdai negyeddöntőben, egyúttal pedig a londoni játékokon. 

A délutáni program két - papírforma - vereséget tartogatott a magyarok számára: előbb a mindössze 18 éves Harcsa Zolán (75 kg) kapott ki két perc alatt az ukrán Jevgen Hitrovtól, majd a kétszeres Eb-bronzérmes Darmos József (91 kg) szenvedett 24-9-es vereséget a hazaiak Eb-elsőjétől, Tejmur Mammedovtól. Harcsa ugyanakkor még kvótához juthat a vb-n, ha legyőzője döntőbe jut, mert akkor a tizedik helynél hátrébb nem végezhet. 

Az esti folytatás lényegesen jobban kezdődött, mivel Varga Miklós (60 kg) egészen kiemelkedő boksszal kerekedett a tadzsik Madadi Nagzsibekov fölé. A végig stabilan, zártan védekező hajdúsámsoni nemcsak jól hatástalanította riválisa ütésinek többségét, de nagyon jó ütemű akcióival fokozatosan lépett el tőle. Három perc után két, majd újabb szakaszt követően már öt ponttal vezetett, az utolsó menetben pedig látványos produkcióval tett hozzá még hármat a különbséghez, s győzött 28-20-ra. 

A nap magyar zárómecsén lépett ringbe a tavalyi Európa-bajnok Bacskai, a 69 kg első kiemeltje, ám a várakozásoktól elmaradva simán kikapott az amerikai Errol Spence-től. A Vasas bokszolója nem tudott mit kezdeni az erős, energikus riválisával, aki már az első menetben komoly előnybe került, a hajrában pedig tízpontosra növelte a különbséget, s 26-16-os sikerrel búcsúztatta Bacskait. Az édesapja, Bacskai Imre által edzett váltósúlyú Harcsához hasonlóan még bízhat abban, hogy Bakuban kvótát szerez, ehhez az kell, hogy legyőzője döntőbe jusson. 

Szerdán a negyeddöntőben Varga az olasz Domenico Valentinóval, Káté pedig a brazil Everton dos Santosszal csap össze a dobogós helyet jelentő négy közé jutásért.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink