Amatőr

Nyertek a győri Gladiátorok, de rezgett a léc

Nyertek a győri Gladiátorok, de rezgett a léc
Remekül megrendezett, emlékezetes küzdelmekben vívta ki a győzelmet a „Patent Gladiators” a BoxingONE Championship pénteki versenynapján. A győriek a liga „A”-jelű csoportjában szerepelnek, és a cseh „Prostejov Bulls” otthonában arattak létfontosságú győzelmet.
A két alakulat úgy futott neki a pénteki mérkőzésnek, hogy amelyik csapat kikap, az búcsút mondhat az idei évben a rájátszás küzdelmeinek, még akkor is, ha a győrieknél a matematikai esély még vereség esetén megmarad.

A helyszínről kapott beszámoló szerint az egyik legjobban megkoreografált B1 eseményt hoztak tető alá a cseh szervezők, és a csapatuk is igyekezett felnőni a feladathoz. Tetejébe a szakvezetésük szintén nagyot alkotott, hiszen a győriek által nevezett nehézsúlyú moldáv-román versenyzőről, Constantin Bejenaru-ról hamar kiderítették, hogy talán volt már profi mérkőzése az ősz folyamán. Nagy Zoltán, a gladiátorok vezetőedzője ebbe a hírbe valószínűleg teljesen beleőszült (bár a kopaszsága miatt ennek ellenőrzése lehetetlen), hiszen a kiélezettnek ígérkező párharc miatt azt várta Bejenaru-tól, hogy a végén a győriek javára döntse el a csata kimenetelét. De ezt a témát folytassuk a beszámoló végén…

Ha már Nagy Zoltán említettük, folytassuk vele. A tar szakember a hét közepén még nem tudta, hogy melyik pehelysúlyú bunyósát küldje harcba Prostejovban. Könnyű Róbert, Pál Ádám és Sinkó Zoltán hármasból végül a B1-ben mindig bíztatóan mozgó, nagyobb rutinnal rendelkező Könnyű kapott bizalmat. Az egri illetőségű ökölvívó meg is hálálta a bizalmat, hiszen parádés boksszal lepte meg a kazah Ruslan Shakaldaev-et. A „Vadmagyar”, beceneve ellenére, okos ökölvívást bemutatva rendre megelőzte ellenfelét, aki nem tudott mit kezdeni vele. Shakaldaev ugyan menetenként 1-2 pillanatra zavarba hozta a magyar fiút, ám Könnyű jól jött ki a kényes szituációkból, s pontos ütésekkel irányította a meccset. A meccs végén még Shakaldaev is tapsolt. Hatalmas bravúrgyőzelem volt! (0:2)

60 kg-ban a csehek nagyon tartottak Rácz Sándortól, hiszen ez alkalommal nem az azeri származású Hamo Aperjant „dzsókerezték” meg. Az első menetben még Rácz sziporkázott, de aztán gyorsan elkészült az erejével. A 3. körben, egy megrendítő Aprejan találat után, a mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást. (2:2) 64 kg-ban Miroslav Serban – George Nyéki párharcot rendeztek, amely „dzsókeres” meccs volt, éspedig a győri kedvenc révén. A meccsen Nyéki volt a meggyőzőbb, de kicsit pontatlanabb volt a szokásosnál, sokszor csak fedezéket ütött. A végeredmény döntetlen, azaz a győri „dzsókerezés” ismét nem volt túl sikeres. (3:3)

69 kg-ban Emil Kocvelda és Zámbó Dániel csapott össze egy érdekes mérkőzésen. Az első menet derekán számoltak a cseh bokszolóra, és úgy tűnt, hogy a magyar bunyós uralja a meccset. Csakhogy a számolás felébresztette Kocveldát, aki csak ment előre, így Zámbónak – szokásától eltérően – hátrafelé kellett bokszolnia. Furcsa meccs volt, de az egyértelműen pontot érő ütéseknek hála Zámbó nyerni tudott. (3:5) Szintén nyert a 75 kg-ban nevezett friss ifi-bajnok Hegyi Barnabás is, méghozzá az előző meccshez képest is furcsább párharcban. Michal Vodárek ugyanis – ránézésre – legalább tízszer annyi ütést indított, mint ellenfele, ám ezt iszonyú pontatlanul tette, ráadásul Hegyi védekezése is nagyon rendben volt. Nem beszélve a magyar ellentámadásokról! Nem volt sok ilyen, de azok szinte mind célt értek, ráadásul olyan tisztán, és egyértelmű erővel, hogy végül a pontozókat is meggyőzte a magyar fiú. (3:7)

Ha az előző kettő furcsa meccs volt, akkor a 81 kg-ban megrendezett összecsapásra nincs is megfelelő jelző. Őrület, de szó szerint. Vardon Besarjan és Hosszú Ferenc meccsén a cseh színekben versenyző bunyós nagyon bekezdett. A nyitó menet nagyjából felénél már kétszer számoltak a nyíregyházi illetőségű ökölvívóra, és a meccs képe alapján aligha volt rá esély, hogy pontozásra kerül sor. A nagy főlényét érezve Besarjan ráment a kiütésre, de előbb görcsös lett, majd tovább erőlködött, végül teljesen szétesett az ökölvívása. Csapkodott össze-vissza, fittyet hányva az amatőr ökölvívás szabályainak. Gyakorlatilag minden ütése tenyeres, vagy alkaros volt. A mérkőzésvezető háromszor figyelmeztette még azt első menetben, majd a második körben még két figyelmeztetés, amire érkezett az intés. A harmadik menetben két figyelmezetés után egy intés következett, aztán újra. Természetesen Besarjan-t végül leléptette a mérkőzésvezető, akit úgy kellett lefogni, nehogy nekimenjen a bírónak. Pedig a leléptetés jogos volt, így Besarjan csak magának köszönheti, hogy egy ilyen utcahosszal „agyonnyert” meccset végül kiengedett a kezéből. (3:9)

Akkor hát következzen a nehézsúly, melyet Petr Novotny révén a csehek tetejébe „meg is dzsókereztek”. A bevezetőben ott hagytuk abba, hogy Constantin Bejenaru-nak talán volt már profi meccse, melyről az őt szerződtető győri csapatnak nem volt tudomása, a moldáv-román bunyós meg nem reklámozta. Aztán gyorsan kiderült, hogy nem is egy, hanem három fejvédő nélküli mérkőzésen szállt ringbe (az amatőr világszövetség által szervezett WSB félprofi ligát leszámítva), éspedig egy vilniusi nehézsúlyú tornán – amit az európai sportcsatorna jóvoltából sokan láthattak. A tornát egyébként Bejenaru megnyerte, vagyis nem is akárhogy, három győzelemmel kezdte „profi” karrierjét. Ám Bejenaru elmondása szerint neki senki nem mondta, hogy ezek a három menetes mérkőzések érinthetik az ő amatőr státusát.

Nagy Zoltán így már csapatbajnoki kezdete előtt eldöntötte, hogy nem kockáztat, ringbe küldi ugyan a nehézsúlyú versenyzőt, hogy ne legyen hiányos a csapata, de azonnal ki is veszi őt a küzdelemből. A győriek szerencséjére már a 91 kilós küzdelem előtt eldőlt, hogy megnyerték a találkozót. (6:9)

Egyébként a BoxingONE vezetőjének utólagos állásfoglalása szerint valószínűleg nem vették volna el a győriek nehézsúlyú győzelmét, ha Nagy Zoltán engedi bokszolni Constantin Bejenaru-t, és az megnyeri a mérkőzést. Ugyanis a fellelhető információk szerint a vilniusi tornát ugyan profi szabályrendszerben bonyolították le, ám azt a helyi boxszövetség engedélye nélkül rendezték, vagyis egy felügyelet nélküli esemény volt. S mint ilyen, hivatalosan nem is történt meg, még akkor sem, ha több tíz millióan látták szerte Európában, és a meccseket a világhírű ringbíró, Steve Smoger vezette.

Ugyanakkor Constantin Bejenaru jóhiszeműsége is erősen megkérdőjelezhető, hiszen a profibox adatbázisa szerint decemberben ismét egy nehézsúlyú tornán láthatják a fejvédő nélküli boksz szerelmesei.

A csoport pillanatnyi állása
1. Komárno Sharks (szlovák) 23 pont / 5 meccs
2. Prostejov Bulls (cseh) 16 pont / 6 meccs
3. Ry-Ki Grizzly (lengyel) 16 pont / 5 meccs
4. Patent Gladiator (magyar) 12 pont / 4 meccs

A csoport hátralevő mérkőzései
November 26: Patent Gladiátor vs Ry-Ki Grizzly
December 17: Komárno Sharks vs Patent Gladiátor

A pénteki győzelmével a „Patent Gladiators” megtette a legfontosabb lépést a második, még továbbjutást jelentő hely megszerzéséért. Amennyiben november 26-án megnyerik a lengyel „Ry-Ki Grizzly” elleni ringcsatát, úgy a továbbjutáshoz szükséges két pontot már akkor is megkapja Nagy Zoltán csapata, ha teljes csapattal állnak ki a zárófodulóban, Révkomáromban.

A B1 liga hivatalos weboldala a www.boxingone.com címen érhető el. Itt a friss hírek mellett fotógaléria, versenynaptár és exkluzív videók várják az amatőr ökölvívás szerelmeseit. A bajnokság mérkőzéseiről - minden pénteken - a DigiSport csatorna sugároz összefoglalókat, közel egy órás terjedelemben.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink