Amatőr

Szoros mérkőzésen kaptak ki a győriek Lengyelországban

Szoros mérkőzésen kaptak ki a győriek Lengyelországban
A péntek esti lengyelországi BoxingONE Championship mérkőzés új mérföldkőnek számít a liga életében, hiszen a helyi szervezőknek sikerült az amatőr ökölvívó eseményt teljesen professzionális körítéssel prezentálni a közönségnek. Mert lehet így is - sőt, így kell ezt!
Minduntalan hangoztatott probléma, hogy az olimpiai szabályrendszerű ökölvívás nem közönségbarát, nem vonzza a szponzorokat és a hirdetőket, ezért a televíziókat sem tülekednek azért, hogy a programjukba illesszék a sportág eseményeit. Pedig a felsoroltak többsége egész egyszerűen nem igaz. Az amatőr ökölvívás is lehet közönségbarát, vonzhatja a szponzorokat és a hirdetőket, s a média érdeklődése is felkelthető-fenntartható. Csakhogy ehhez sok munka, kitartás, de elsősorban szemléletváltás és megújulás szükséges.

A B1 vezetősége, egyetértésben és közösen a bajnokságban induló csapatok vezetőivel, azért dolgozik, hogy a legősiebb küzdősportot újra a figyelem középpontjába kerüljön. Éppen ezért a BoxingONE mérkőzések szervezése nem merül ki a szorító és a pogácsákkal telepakolt zsűriasztal felállításában, hanem a csapatok igyekeznek a mai közönség igényeinek megfelelni.

A péntek esti „Ry-Ki Grizzly” (lengyel) vs „Patent Gladiátros (magyar) B1 párharc „körítéséből” semmi nem hiányzott; jó bokszolók, remek küzdelmek, látványos fény és hangtechnika, helyi hírességek, valamint dekoratív tehetséges táncoslányok, akik nem csak a mérkőzése közti holtidőt tették különlegessé, de ők kísérték ringbe a bokszolókat, majd a szünetekben „táblahordóként” is „villantottak”. Kisebb problémák természetesen itt is adódtak, de a szépszámú közönség A-tól Z-ig azt kapta, amit a kifizetett belépőjegyért joggal elvárhat, szórakoztatást! A szórakozás végül teljesen beteljesedett a lengyel drukkerek számára, hiszen a csapatuk győztesen hagyta el a ringet.

56 kg-ban a győriek új bunyósa, az egri Könnyű Róbert lépett ringbe az olimpiát is megjárt Mazik Mateusz ellen. A „Vadmagyar” becenévvel illetett ökölvívó remekül bokszolt az első körben, elmozgásból, ritmusváltásokkal komolyan összezavarta a lengyelt, aki komoly fejmosást kapott edzőjétől a szünetben. Mazik a második menetben rákapcsolt, és komoly adok-kapok alakult ki a ring közepén, majd az egyik testütés után Könnyű letérdelt, hogy időt nyerjen. Az eset nem fogta meg a magyar ökölvívót, továbbra is nagy kedvel tette a dolgát, ahogyan ellenfele is. A harmadik körben úgy tűnt, hogy Könnyű ellenfele fölé kerekedik, amikor Mazik ismét a testét vette célba, csakhogy a próbálkozása a ring mellől nézve eléggé egyértelműen mélyre sikerült, ami után ismét számolt a cseh ringbíró. Mindent összevetve Könnyű győzelmet érdemelt volna, viszont a semleges (egy szlovák, egy cseh, egy magyar és egy lengyel) pontozói kar a hazai bokszolót jelölte meg győztesnek. Az eredmény azonnal 3:0 lett, mivel a lengyel csapatvezetés Mazik Mateusz mérkőzésére tette a B1-ben idén bevezetett „joker” jelet, ami a győztes félnek ilyenkor 1 extra pontot hoz.

60 kg-ban Rácz Sándor következett, éspedig Patryk Cichocki ellen. A gladiátorok könnyűsúlyú bokszolója a meccset megelőző napokban betegséggel küszködött, így – ahogy mondani szokták – bármi benne volt a kalapban, még az is, hogy a papíron gyengébb lengyel esetleg a meccs hajrájában felülkerekedik riválisán. Rácz viszont nem ismert kegyelmet, alig egy perc után testütéssel térdre kényszeríttette ellenfelét, de befejeznie nem sikerül a párharcot. A második körben csökkelt a Cichocki-ra nehezedő nyomás, így szorosabbá volt a meccs. Ahogy az várható volt, Rácz a harmadik körre elfáradt, mozgása már nem volt olyan energikus, mint az elején, ám a magyar bunyós jól tette a dolgát, széttördelte a meccset, majd amikor ritmust váltott, újra számolni kellett a lengyelre. Ez hozta meg Rácz vitathatatlan sikerét. (3:2)

A lengyelek pehelysúlyban, a győriek 64 kg-ban „joker”-eztek, ami magyar részről nem sült el túlságosan jól! George Nyéki ellenfele, Marcin Legowski ugyanis egy lábon sokat mozgó, magas bokszoló, akinek a stílusa nem kedvezett a magyar színeket képviselő, Magyarországon élő romániai bokszolónak. Nyéki csak ritkán érte utol ellenfelét, ráadásul a harmadik menetben mélyütés miatt intették is, így a végeredmény csak döntetlen lett. (4:3) „Aki ennyit fut, annak nem ökölvívónak kellett volna állnia” – fogalmazott Nyéki a meccset követően.

69 kg-ban Zámbó Dániel – Tomasz Kot mérkőzést rendeztek Kielcében. A mozgalmas, dinamikus összecsapás hullámzó küzdelmet hozott, amely során a lengyel meggyőzőbben osztotta a pofonokat, ezért nem érte meglepetés a magyar stábot, amikor a hazai bokszoló kezét emelte a magasba a ringbíró. (6:3) Az összecsapás tényleg jó volt, annyira, hogy a lengyel szervezők – a csapatbajnokit követően – ezt a küzdelmet jeltölték meg a forduló összecsapásának.

75 kg-ban Szabó László szintén kiváló mérkőzésen vett részt Kamil Szeremeta ellen. A magyar bokszoló a mérkőzés nagyobb részében dominált a ringben, ellenfele csak helyenként tudta szorossá tenni a küzdelmet. Sok vita nem volt az eredményre várva – magyar győzelmet láthatott a közönség. (6:5) 81 kg-ban Portéka Tibor Mateusz Gorowski összecsapás volt a küzdőtéren, mely során a magyar bunyós óriási technikai fölényben volt, amely az idő múlásával egyoldalú „zsákolássá” fajult. Természetesen Portéka győzött. (6:7)

A magyar csapat az utolsó meccset tehát előnyből várta, ám tudni kell, hogy a győriek az elmúlt szezonok során nem találtak hosszú távon megoldást jelentő bunyós nehézsúlyban (91 kg). A ringbe lépő román Adrian Poputea sem klasszis ökölvívó, ráadásul ellenfele, Krzysztof Kowalski kifejezetten jó képességű bunyós. Kowalski a küzdelem során végig érvényre juttatta erőfölényét, így csak az volt a kérdés, hogy Poputea végigállja-e a három menetet. A válasz a 3. menet közepén érkezett: Kowalski RSC-vel nyert. (8:7)

Mérkőzésről mérkőzésre - eredmények
56 kg: Mazik Mateusz – Könnyű Róbert 3:0
60 kg: Cichocki Patryk – Rácz Sándor 0:2
64 kg: Legowski Marcin – George Nyéki 1:1
69 kg: Kot Tomasz – Zámbó Dániel 2:0
75 kg: Szeremeta Kamil – Szábó László 0:2
81 kg: Górowski Mateusz – Portéka Tibor 0:2
91 kg: Kowalski Krysztof – Adrian Poputeu 2:0

A lengyel csapat tehát 8:7 arányban nyerte a csapatbajnokit, még akkor is, ha mindkét alakulat 3-3 meccsen örülhetett (egy döntetlenre végződött küzdelem mellett). Ennek oka a már említett „joker-rendszer”, ami a „Ry-Ki Grizzly” gárdájának ez alkalommal meghozta a győzelmet, és az 5 pontot. A B1 hivatalos oldala a www.boxingone.com címen érhető el.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink