Profi

A király visszatért és leiskolázta Marquezt

A király visszatért és leiskolázta Marquezt
Közel két év kihagyás után húzott ismét kesztyűt az ezredforduló utáni évek egyik legjelentősebb bokszcsillaga, Floyd Mayweather Jr., aki bokszsulivá „degradálta” a Juan Manuel Marquez elleni vegasi csúcsmérkőzést.
Sok elemzés látott napvilágot a nemzetközi szaksajtóban a mérkőzést megelőző hetekben, s azzal szinte mindenki egyetértett, hogy Mayweather ellenfele legfeljebb saját maga lehet, nevezetesen, hogy a hosszú kihagyás esetleg megbosszulhatja magát, különben az amerikai toronymagas favoritja az összecsapásnak. Az üzlet az üzlet, és ilyen előjelekkel nehéz lett volna eladni a meccset a közönségnek, így időről időre megszólaltattak egy-egy nagyágyút, aki minő véletlen, „meglepetést szimatolt a levegőben”, vagy olyan kitalált, belső körökből származó történetekkel hozakodtak elő, miszerint Mayweathernek annyira nem megy a boksz, hogy még a kesztyűpartnerei is agyonverik. marquez down.jpg
A meccs viszont végig egyoldalú küzdelmet hozott, azzal külön hangsúlyozandó részlettel, hogy Marquez is csodálatos bokszoló, de korántsem akkora klasszis, mint ellenfele. Igazából a mexikóinak a februári könnyűsúlyú mérkőzésén is voltak problémái, azonban végül megoldotta a Juan Diaz elleni küzdelmet, most viszont eleve reménytelen helyzetben volt az elsőtől az utolsó percig.

A mérkőzésen végig érvényesült Mayweather fizikai, technikai és sebességbeli fölénye, aki így gyakorlatilag azt csinált a ringben, amit csak akart. A visszatérő sztár főleg a balhorgait csiszolta az élő bokszzsáknak tűnő Marquez fején, s már a második menet közepén padlóztatta a mexikóit. Nyilvánvaló volt, hogy Floyd csak játszik az ellenfelével, mert akkor volt eredményes, amikor csak akart, míg ellenfelének minden egyes akciójáért keményen meg kellett dolgozni. Marquez mint tudjuk, nagy küzdő, ekképp a 3-4. menetekben nem borult fel a pálya, de kárt sem tudott tenni lazán, tetszetősen bokszoló és továbbra is jól védekező ellenfelében, aki a következő három körben nyomatékosította fölényét, s már nem csak ballal, hanem jobbegyenesekkel is egyre többet talált.

Talán csak a nyolcadik menetet lehetett nyugodt szívvel a mexikói klasszisnak adni, aki fogcsikorgatva küzdve próbált közel kerülni ellenfeléhez, hogy onnan indítsa 3-4, de gyakran 5-6 ütéses kombinációt. Ezekből az ütésekből ugyan kevés volt a tiszta találat, de mivel Floyd nem sokat mutatott, Marquez behúzta magának a tíz pontot. A 9. menetben, miután Marquez komoly hullámvölgybe került, és Floyd is eltapsolta gondolataiban a meccspénzét, visszaállt a régi rend, ami mindeddig nem látott fölényt hozott az amerikai számára. mayweather-marquez.jpg
Floyd Mayweather Jr. akkor, és annyiszor ütötte meg riválisát, amennyiszer akarta, és bár Marquez továbbra is nagyon küzdött, végig benne volt a levegőben a meccs beszüntetésének lehetősége (TKO), annyira egyoldalú küzdelem folyt a szorítóban. Végül befejeződött a 12 menet, amely után természetesen Mayweather kezét emelte magasba a mérkőzésvezető, aki nagy arányban, egyhangú pontozással (118-109, 120-107, 119-108) nyerte profi pályafutása 40. küzdelmét. Nagyon sima volt!

Az még nem ismert, hogy az amerikai bokszoló mikor és ki ellen lép legközelebb ringbe. Szó van a Manny Pacquiao elleni újabb nagyszerűnek ígérkező mérkőzésről, ám a filippínó bunyós legközelebb novemberben bokszol Miguel Cotto ellen, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak. Ha megoldja, akkor talán márciusban össze is csaphatnak. A másik alternatíva az örökifjú Shane Mosley elleni küzdelem lehet.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink