Amatőr

A kubai lányok kihagyják az olimpiát

A kubai lányok kihagyják az olimpiát
Valószínűleg nem vesznek részt a londoni olimpián a kubai lányok, pedig a női ökölvívás, három súlycsoportban, első alkalommal kapott helyet az ötkarikás játékok programjában.
Kuba női bokszolói nem indulnak a jövő évi londoni olimpián, de lehet, hogy a 2016-os, Rio de Janeiró-i nyári játékokon már a karibi szigetország legjobbjai is ott lesznek.

Erről a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke beszélt a brit fővárosban kedden. Vu Csing-kuo (Wu Ching-kuo) sajnálattal vette tudomásul Havanna korábban meghozott elutasító döntését, de szerinte Kuba fokozatosan felülbírálja majd álláspontját, és legkiválóbb női öklözői - hasonlatosan férfi honfitársaikhoz - idővel ringbe szállnak majd az ötkarikás érmekért.

A női boksz Londonban mutatkozik be a hivatalos programban, miután az AIBA - a NOB-határozatnak megfelelően - a férfikategóriák számát csökkentette, méghozzá 11-ről 10-re, hogy a három női súlycsoport bekerülhessen az ötkarikás műsorba.

Vu szerint a női ökölvívás nemcsak létjogosultságot nyert, de olykor már nagyobb érdeklődésre tart számot, mint a férfiak boksza, s népszerűségét jól mutatja a hölgyek szorítócsatáinak mind gyakoribb felbukkanása a televíziós közvetítésekben.

"Immár a női ökölvívás is olimpiai sportág lett, a sor pedig rajtuk van: bizonyítaniuk kell, hogy fejlődtek, s olyan mérkőzéseket látunk majd Londonban, amelyek - szemben a kritikus hangokkal - nem a sérülésekről, a véres jelenetekről, az egészségkárosodásról szólnak" - mondta az AIBA-elnök.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink