Amatőr

Olimpiai kvalifikációs rendszer

Olimpiai kvalifikációs rendszer
Káté Gyula, Bacskai Balázs, Szellő Imre és Varga Miklós a leginkább esélyes arra, hogy jövőre, Londonban az olimpián bokszoljanak. A kvalifikációs rendszer!
Összlétszám: 286 fő - 250 férfi, 36 nő, Európából 78 férfi és 12 női versenyző indulhat 

Versenyszámok:
férfiak: 10 súlycsoport (49, 52, 56, 60, 64, 69, 75, 81, 91, +91 kg), nők: 3 súlycsoport (51, 60, 75 kg)
Indítható versenyzők száma egy országból: súlycsoportonként 1-1 

Kvalifikációs rend:
A férfiaknál az első öt kvótát a nemzetközi szövetség félprofi sorozatának, a WSB-nek az öt kategóriagyőztese szerzi meg idén májusban. Mivel a WSB-ben a +91 kg-ot kivéve más súlycsoportokban küzdenek (54, 61, 73, 85 kg) mint az amatőrök között, a győzteseknek jelezniük kell az AIBA-nak, melyik kategóriában kívánnak ringbe lépni Londonban. 

A WSB-ben nem szereplő bokszolóknak a szeptember 22. és október 8. közötti bakui világbajnokság lesz az első kvalifikációs verseny. Innen a legfelső két kategóriában, a 91 és a +91 kg-ban az első hat-hat, a többi súlycsoportban pedig az első tíz bokszoló szerez indulási jogot (összesen: 92). 

A kvalifikációs viadalokon megszerezhető fennmaradó helyek (140) a 2012-ban sorra kerülő földrészenkénti egy-egy kvótaszerző versenyen találnak gazdára. Mivel a sportágban kontinensenként meghatározott az indítható versenyzői létszám, az ezeken a versenyeken kiosztható kvóta nagyban függ a világbajnokság eredményeitől.
Óceániának minden súlycsoportban egy-egy helye van, a kvalifikációs viadal az Óceánia-bajnokság lesz, azokban a kategóriákban, melyekben a világbajnokságon nem végez kvótás helyen a térség valamely képviselője. 

A Londonban debütáló női bokszolók három súlycsoportban szerepelhetnek az olimpián. A versenyzők számára a 2012-es világbajnokság lesz az egyetlen kvótaszerző viadal, melyen minden kategóriában az első nyolc kvalifikálja magát (24 kvóta). Ám mivel földrészenként meghatározott a versenyzői létszám, nem biztos, hogy valóban az első nyolc indulhat majd a játékokon, mivel Európának is mindössze 12 londoni helye van.
A rendező országnak a férfiaknál öt, a nőknél pedig egy hely garantált, míg az AIBA illetékes bizottsága a férfiaknál 8, a nőknél pedig 11 szabadkártyás helyet oszt majd ki. 

Kvóták megoszlása földrészenként:
férfiak (250):
--------------
Európa: 78 induló (Nagy-Britannia minimum 5)
Afrika: 52
Amerika: 54
Ázsia: 56
Óceánia: 10
nők (36):
----
Európa: 12 induló (Nagy-Britannia minimum 1)
Afrika: 5
Amerika: 8
Ázsia: 8
Óceánia: 3 

Fight.hu

Partnereink

Partnereink