Vezető hír

Bacskai aranyat, Nagy és Lakatos ezüstöt szerzett a Bocskain

Bacskai aranyat, Nagy és Lakatos ezüstöt szerzett a Bocskain
Jónak mondható a magyar mérleg az 55. Bocskai István Ökölvívó emlékversenyen, hiszen csapatunk 1 aranyat, 2 ezüstöt és 5 bronzot szerzett a bombaerős mezőnyben!
Bacskai Balázs a szombati fináléban is győzött, így aranyérmet szerzett Debrecenben az 55. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen, melyen Lakatos István és Nagy Krisztián révén két második hely is jutott a magyar csapatnak.

Az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok megtelt, így csaknem ezer bokszrajongó gyűlt össze, hogy lássa a tíz súlycsoport utolsó összecsapásait. 

Az első aranycsatában a nézők rögtön a fiatal kecskeméti Lakatos Istvánért (49 kg) szoríthattak, aki pénteken nagy bravúrral verte kubai riválisát. Ezúttal még keményebb ellenfél, David Ajrapetyjan, a regnáló Európa-bajnok várt rá. A találkozón érvényesült is a papírforma, az orosz öklöző uralta a ringet, s fokozatosan növelve előnyét 7-1-es pontozással nyert. 

A harmadik párban következett a szolnokiak reménysége, Nagy Krisztián, akinek az angol Luke Campbell-lel kellett összecsapnia. A mérkőzés óriási küzdelmet, szikrázó csatát hozott, Nagy nagyon bátran, fáradhatatlanul hajtotta riválisát. Az első menet végén még 1-0-ra vezetett, és a második három perc után is csupán 5-4-es hátrányban állt. A magyarok 56 kilósának az utolsó periódusban mennie kellett előre, emiatt több tiszta ütésbe beleszaladt, ám nem adta fel a küzdelmet egy pillanatra sem, s bár 8-5-re kikapott, így is minden dicséretet megérdemel. 

A hazai aranyremények Moszkva 69 kilós kontinensbajnokához, Bacskaihoz kötődtek, aki az orosz Pjotr Hamukovval szemben lépett ringbe. A Vasas kiválósága egészen elképesztően nagyot bokszolt ezen a délutánon. Az első menet első, taktikázással, kivárással töltött perce után beindult, nagyon kemény test-fej kombinációkkal amortizálta vetélytársát, így a 2-0-s vezetés még az oroszra volt hízelgő a menet végén. A második első két percében Bacskai folytatta kiváló bokszát, csakhogy a pontozók ezt nem értékelték, így az utolsó perc hullámvölgyét követően, érthetetlenül 2-2-re állt a csata. 

A második három perc hajrájában fáradtnak tűnő magyar az utolsó periódusra úgy jött ki, mint ha mi se történt volna, ismét az ő boksza érvényesült, sőt, a menet közepén volt egy fél perc, amikor Hamukovra számolni is kellett, s komolyan úgy tűnt, kiütheti őt Bacskai. Erre végül nem került sor, ám a hazai sikerhez nem férhetett (6-3) kétség. Bacskai Balázs nyert, és ismét bizonyította, hogy a világbajnokságon is komolyan számolni kell vele. 

"Előzetesen egy picit talán könnyebb meccsre számítottam, de nagyon oda kellett tennem magam - nyilatkozta a döntő után. - A második menetben nem igazán tudom, mi történt velem, nem voltak kondicionális problémáim, meg se ütött tisztán, ezt majd ki kell elemeznünk. A harmadikban mindenesetre sikerült magam javára fordítani a csatát, s amikor számoltak Hamukovra, már éreztem, hogy enyém lesz a meccs." 

A magyar csapat egy arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel zárta a világ egyik legrangosabb és legnagyobb presztízzsel bíró amatőr boksztornáját. 

"Nagyon boldog vagyok. A fiatalok jól küzdöttek, Bacskai Balázs nagyszerű volt. Ráadásul olyan mezőnyben teljesítettünk jól, amelyre Humbert Furgoni, az Európai Boksz Konföderáció elnöke is azt mondta, hogy még nem nagyon találkozott ilyen erősségűvel egy nemzetközi tornán" - nyilatkozta Csötönyi Sándor, a Magyar ökölvívó Szakszövetség elnöke.

A szombati döntők eredményei:
49 kg: David Ajrapetyjan (orosz)–Lakatos István 7-1
52 kg. Misa Alojan-Alexander Riscan (moldáv) 8-1
56 kg: Luke Campbell (angol)-Nagy Krisztián 8-5
60 kg: Albert Szelimov (orosz)-Yasnier Toledo (kubai) 4-1
64 kg: Colin Richarno (mauritiusi)-Bradley Saunders (angol) 6-6 - segédpontokkal 14-13
69 kg: Bacskai Balázs–Pjotr Hamukov (orosz) 6-3
75 kg: Emilio Correa (kubai)–Artyom Csebotarjev (orosz) mérkőzés nélkül
81 kg: Nyikita Ivanov (orosz)-Eemeli Katajisto (finn) 6-2
91 kg: Tejmur Mammedov (azeri)- Michal Olas (lengyel) 3-2
+91 kg: Erislandy Savon (kubai)-Mihai Nistor (román) döntő fölény a 2. menetben

Fight.hu

Partnereink

Partnereink