Vezető hír

Elmarad a Valujev-Csagajev mérkőzés, mert az üzbég hepatitis fertőzött

Elmarad a Valujev-Csagajev mérkőzés, mert az üzbég hepatitis fertőzött

Erre mondják, hogy botrány a köbön: a várva várt Nyikolaj Valujev - Ruszlan Csagajev nehézsúlyú vb-címmérkőzés, melyet szombat este Helsinkiben terveztek megrendezni, elmarad. Mindez azért, mert az üzbég Csagajev hepatitis tesztje pozitív lett!

Pedig a mérlegelésen még minden rendben volt, mindkét bokszoló kicsattanó formában és látszólag makkegészségesen esett át a súlyellenőrzésen: Valujev 143 kg, Csagajev 102,3 kg volt. Nem sokkal később viszont robbant a „bomba", mivel a már Finnországban levett vérmintában, Csagajev esetében, hepatitis-B vírus jelenlétét mutatták ki.

(A hivatalos kommunikáció csak egészségügyi problémát említ a mérkőzés elmaradásának okaként, mivel a finn törvények nem teszik lehetővé a betegség megnevezését, csak Csagajev beleegyezésével. Ám nyilvánvaló, hogy a hepatitis-b fertőzöttség nem kitaláció!)

Ilyen fertőző betegséggel viszont senki nem léphet ringben, így a meccset törölték!

Itt álljunk meg egy szóra! Csagajev és a hepatitis-B jól ismert szóösszetétel, merthogy a szóbeszéd szerint az üzbéget 2007 végén kezelték már ezzel a betegséggel, ami miatt a Szultan Ibragimov elleni címegyesítő összecsapását is törölték. Később viszont az Universum cáfolta a hepatitis fertőzöttségről szóló híreket, ám most kiderült, a német istálló félretájékoztatta a közvéleményt, és veszélyeztették Csagajev legutóbbi ellenfeleinek egészségét is.

Mint ismert, korábban az amerikai Tommy Morrison is számos hamis orvosi papírt gyártott, így elérte, hogy HIV fertőzöttsége ellenére ringbe léphessen. Igaz, mindez csak egyszer sikerült neki. A mostani esetben az nem lehet véletlen, hogy Csagajev hepatitis-B fertőzöttsége pont Finnországban derült ki!

Máskülönben a hepatitis-B az esetek többségében gyógyítható, ám ha nem, akkor is hosszú évekig normális életet lehet élni vele. Ám, mivel Csagajev már legalább másfél éve fertőzött lehet, és biztosan kezelték is, esetében nehéz olyanról beszélni, hogy látjuk még gyógyultan bokszolni.

Valujev esetében járható alternatíva lett volna, hogy Helsinkiben megküzd a programban egyébként is ringbe lépő volt WBO bajnok Lamon Brewsterrel, vagy a WBA-ranglistát vezető Kali Meehannal (35 győzelem - 3 vereség), ám az idő rövidsége miatt ez csak lehetőség maradt, és csak néhény mérkőzést tartanak meg. Így a Sauerland által preferált meccsek nem lesznek megrendezve mind.

(monokli.com)

Fight.hu

Partnereink

Partnereink