Vezető hír

Erdei Zsolt: el kellett vállalnom

Erdei Zsolt: el kellett vállalnom
Kedden jelent meg a hír, miszerint a WBO félnehézsúlyú bajnoka, Erdei Zsolt november 21-én a WBC jelenlegi világelsőjével, Giacobbe Fragomenivel lép szorítóba, ráadásul annak vb-címéért. A monokli.com megkereste minden idők legeredményesebb magyar profi ökölvívóját, amiből végül egy interjú kerekedett.
giacobbe-fragomeni.jpg
A veretlen klasszis az interjú során nem tagadta, hogy megfordult a fejében a visszavonulás is, de szerencsére hosszú idő után végre az Universum Box-Promotion is kitett magáért, és egy „nagy” küzdelmet szervezett mellőzött sztárjának.

Mert Giacobbe Fragomeni kemény dió, keményebb, mint az eddigi összes ellenfél. A 40 éves olasz klasszis már amatőrként is elsőrangú bunyósnak számított, hiszen Európa-bajnok volt nehézsúlyban, részt vett a 2000-es olimpián, amire David Haye legyőzésével jutott ki.

Profiként is Európa-bajnok lett, címét pont David Haye ellen vesztette el, ám mielőtt TKO-val kikapott volna a 9. menetben, helyenként alaposan megtréfálta az angolok nagyszájú sztárját. WBC vb-övét egy éve Rudolf Kraj legyőzésével szerezte meg, míg eddigi egyetlen címvédésén döntetlent bokszolt a korábbi IBF bajnok Krzysztof Wlodarczyk-kal. A talján bokszoló rekordja 26 győzelmet, 1 vereséget és 1 döntetlent számlál.

Szóval nem lesz egyszerű dolga Erdei Zsoltnak, hisz bár a két bunyós szinte teljesen egyforma magas, de míg „Madár” általában csak 78 kg, addig novemberi ellenfele 88-89 kilóval szokott mérlegre állni.

Az interjú közlése előtt fontos megjegyezni, hogy a WBC a legkomolyabb profi ökölvívó világszervezet, amelynek vb-címéért mindig nagy a tülekedés. Ez az a szövetség, amely nem sodródik az árral, hanem a szabályok finomításával alakítja, meghatározza a profi ökölvívás fejlődését.

A WBC volt az, amely az egészségügyi reformjaival biztonságosabbá tette a sportágat. Például WBC vezette be a négyköteles ringet, a kötelező doppingvizsgálatot, a meccseket megelőző teljeskörű orvosi ellenőrzést, valamit 12 menetre csökkentette a bajnoki mérkőzések időtartamát. De az elmúlt években is olyan reformokat hozott, mint a cirkálósúlyú határ 190 fontról 200 fontra (90,7 kg) való emelése, valamint a kötelező mérlegelés a meccs előtt 30 illetve 7 nappal is.

- Nem gondoltam volna, hogy lesz még alkalmam olyan szituációban beszélgetni veled, miközben te a következő mérkőzésedre készülsz. Sokan gondolták úgy, hogy hagyod az egészed, és bejelented a visszavonulásod!
- Mérkőzés nélkül?

- Igen!
- Megfordult a fejemben természetesen, mert nem kaptam lehetőséget bokszolni. Elég sok herce-hurca volt, és volt időszak, amikor végigment az agyamon, hogy nem engedem, hogy tovább packázzanak velem. De ez nem akartam, nem így akartam, mert szeretnék még bokszolni, hisz érzem magamban azt az erőt, és motivált vagyok.

- Hogy jött a Giacobbe Fragomeni elleni küzdelem? Ennyire nem akarták megveretni Jürgen Brähmert?
- Egyrészt nagyon nem akarták, hogy megverjem Jürgent. Másrészt szerveztek nekem egy címegyesítő mérkőzést az IBF világbajnokával, Tavoris Cloud-dal. Mindenben megállapodtak, minden rendben volt, kezet fogtak az alkura, de amikor alá kellett volna írni a szerződést, az amerikaiak egy e-mail-ben lemondták a küzdelmet. A november 21-i időpont viszont fix volt a tévénél, és hogy megmentsék a gálát, muszáj volt találni egy igazán komoly mérkőzést. A ZDF sem akart egy ugri-bugri meccset, így esett a választás az olasz bokszolóra.

- Fragomeni eléggé megtévesztő jelenség, mivel alacsonyabb nálad.
- Már amatőrként is nehézsúlyban bokszolt, soha nem lépett ringbe alacsonyabb súlycsoportokban. Hozzá van szokva a nagyobb pofonokhoz, a nehéz ellenfelekhez, így hiába kisebb termetű, egy vérbeli cirkálósúlyú bokszolóról van szó, aki fizikaival erősebb nálam.

- Mi lesz a WBO-nál 2004-óta őrzött vb-címeddel?
- Elveszítem… elveszítem, de az is volt a cél, hogy Jürgen Brähmer legyen a világbajnok. Így végre van német világbajnoka az Universumnak, vagyis elérték azt, amit szerettek volna. Én viszont kényszerpályán mozogtam, mivel vagy elvállalom ezt a mérkőzést cirkálósúlyban, vagy várok arra, hogy majd jövőre bokszolhatok valamikor. A címem így is, úgy is elveszítem! Felháborodhattam volna, hogy miért nem adják oda Brähmert bokszolni, hisz ő a hivatalos kihívó, de már semmi kedvem nem volt semmilyen perpatvarhoz. Úgy érzem, hogy az elmúlt néhány hónapban éveket öregedtem. Most már bokszolni akarok, és nyugalmat magam körül.
Karoly_Balzsay_und_Zsolt_Erdei.jpg

- Pár héttel ezelőtt megfordult a fejemben, hogy ha ennyire nem akarják Brähmert bokszoltatni ellened, akkor súlycsoportot kellene váltanod, ám álmomban sem gondoltam, hogy cirkálósúlyban folytatod. Bennem egy nagyközépsúlyú vb-meccs képe jelent meg Robert Stieglitz ellen…
- Jók a megérzéseid, tényleg volt erről szó! Én a felkészülések során nem ritkán 76 kilóra is lefogyok. Valós lehetőség volt a nagyközépsúlyú mérkőzés Robert Stieglitz ellen, de én azt szeretném, ha Balzsay Karcsi hódítaná vissza a címet. Másrészt meg nem is akarok 76 kg-ban bokszolni, mert nem vagyok benne biztos, hogy azt az erőt, ami félnehézsúlyban megvan, megőrizném a fogyasztás után is.

- Bizonyára tudod, hogy a WBC szervezet nem olyan, mint a WBO, ahol képtelenek évek óta hivatalos kihívót prezentálni, hisz a zöld övért mindig is nagy volt a tülekedés. Ha megnyered a címed, akkor szinte azonnal kötelezni fognak a Krzysztof Wlodarczyk vagy a Herbie Hide elleni küzdelemre, vagy mindkettőre, ráadásul 90-120 napon belül bokszolni is kell. Fel vagy készülve egy sűrű 2010-re?
- Nem vagyok felkészülve erre, sőt, nem is akarok cirkálósúlyú maradni. Meg akarom szerezni az övet, és legfeljebb egyszer meg szeretném védeni, de nem akarok gyökeret verni ebben a súlycsoportban. Ez nem az a kategória, ahová én tartozom.

- Beszéltünk már a súlyodról. Mit gondolsz, mennyivel fogsz november 20-án mérlegelni?
- 82-83 kiló leszek.

- Hétfőn jött a hír, miszerint edződ, Fritz Sdunek egészségügyi okok miatt visszavonul. Ki készít fel a küzdelemre?
- Fritz Sdunek! A felkészülés nagy részében még támogatni fog engem, de két héttel a meccsem előtt Los Angelesbe utazik, mivel Vitalij Klicsko edzéseit továbbra is ő irányítja, de a gálára visszatér, és a sarkomból fogja a mérkőzésemet levezényelni. De ahogy vége a küzdelemnek, onnantól kezdve ő már nem az edzőm!

- Elképzelhető, hogy együtt vonultok vissza?
- Nem, nem, nem! Ő sem vonul teljesen vissza, mert Vitalij Klicsko mellett továbbra is a bokszban marad. És én úgy gondolom, hogy a visszavonulása sem egy teljesen végleges álláspont. Egészségügyi okok miatt fogalmazódott meg benne ez az elhatározás, de ő a boksz nélkül nem tud létezni. Ha nem is minden nap, de látjuk még a későbbiekben is az edzőteremben!

Fight.hu

Partnereink

Partnereink