Vezető hír

Erdei Zsolt lesz jövőre a MÖSZ szakmai igazgatója

Erdei Zsolt lesz jövőre a MÖSZ szakmai igazgatója
Az elkövetkező hónapokban Debrecen válik a magyar amatőr ökölvívás fővárosává – A jövő héten először rendezik meg a magyar bajnokságot, míg februárban immár 57. alkalommal ad otthont a Bocskai István Emlékversenynek a cívisváros mondta el Csötönyi Sánbdor a MÖSZ elnöke az Aréna Szállodában tartott sajtótájékoztatón.
A magyar amatőr ökölvívás nagyon fontos hónapok, évek elé néz. Egyrészt egy héten belül mind a nők, mind pedig a férfiak számára megrendezik a magyar bajnokságot, míg 2013 februárjában már 57. alkalommal ad otthont Debrecen a kontinens egyik, ha nem a legerősebb tornájának, a Bocskai István Emlékversenynek. Az állam által megígért, az eddiginél jóval nagyobb támogatás hatására jelentős fejlődés indulhat el a sportágban, ám a Magyar Ökölvívó Szakszövetség semmit sem bíz a véletlenre. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke bejelentette, jövő szeptembertől Erdei Zsolt tölti majd be a szövetség szakmai igazgatói tisztségét, valamint valamennyi válogatott mellé menedzsereket neveztek ki: Bolla Szilárd a férfi, Belinszky Krisztina a női és Wida Lajos az utánpótlás csapatok mellett dolgozik a jövőben.A sikeresnek mondható olimpiai szereplést követően – a háromfős csapat egy ötödik hellyel tért haza Londonból – természetesen nem áll meg az élet a hazai amatőr ökölvívásban. Mától rendezik Hajdúszoboszlón a női bajnokságot – 42 egyesület 121 versenyzője részvételével –, majd a jövő héten Debrecenben a férfiak bajnoki küzdelmeit.

„Örömmel és büszkén mondom, hogy az olimpia után visszavonult Káté Gyulát leszámítva a teljes magyar élmezőny elindul a magyar bajnokságon, ráadásul a hölgyeknél rekordlétszám várható” – jelentette ki Kovács László szövetségi kapitány, aki természetesen jelen lesz mindkét hajdúsági rendezvényen.


Egy biztos, Debrecen a következő hónapokban – sőt, talán azon túl is – a magyar amatőr ökölvívás egyik fővárosa lesz. Ugyanis a bajnokságot követően alig két hónap múlva a kontinens egyik legerősebb és legszínvonalasabb nemzetközi tornájának, az 57. alkalommal megrendezendő Bocskai István Emlékversenynek ad otthont.

„A debreceni régióban manapság is sok jó bokszoló van, ám Váradi János olimpiai bronzérme - 1980, Moszkva, légsúly – óta igazán kiugró eredményt nem tudott elérni helybéli öklöző, amin változtatni szeretnénk. Városunk keresi a lehetőségeket, hogy a helyi boksz előrelépjen, s ebben jelenthet segítséget az országos bajnokság, melynek most lesz először házigazdája Debrecen” – fogalmazott Kósa Lajos, a megyei jogú város polgármestere.


A politikus az egész magyarországi ökölvívással kapcsolatban is nagyobb elvárásokat fogalmazott meg a jövőre nézve.

„Meg kell változtatni a hozzáállást a riói olimpiáig, hogy akkor senki sem fog "nyusziként" felmenni a ringbe, hanem a cél a bajnoki cím megszerzése lesz a sportolók számára. A Bocskai Emlékversennyel is a nagy célokat szeretnénk szolgálni, mégpedig azzal, hogy a lehető legerősebb, lehetőleg kubaiakat, oroszokat felvonultató mezőny gyűljön össze februárban, hogy a magyar bokszolók minél jobb ellenfelekkel küzdhessenek meg, és ne egy-egy világversenyen találkozzanak először a legjobb nemzetek versenyzőivel, mert az szinte biztos bukást jelent” – jelentette ki Kósa Lajos.


Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívók Szakszövetségének elnöke szerint is változtatni kell a magyar bokszolók hozzáállásán. Éppen ennek elősegítése érdekében változásokat is bejelentett a sportág szakmai munkájában.

„Felkértem a profiknál veretlen, a profiknál és az amatőröknél is világbajnok Erdei Zsoltot szakmai igazgatónak. Madár elvállalta a feladatot, ám 2013 szeptemberéig szerződés köti a jelenlegi promóteréhez, így csak annak lejártával lát csak munkához. A válogatottaknál menedzserek dolgoznak majd a jövőben: a férfiaknál Bolla Szilárd, a nőknél Belinszky Krisztina, az utánpótlásnál pedig Wida József” – árulta el a MÖSZ első embere.


Csötönyi Sándor a legnagyobb lehetőséget a sportág megújítására abban látja, hogy jövőre sokszorosára nőhet az ökölvívás állami támogatása.

„Ha ez megvalósul, és hozzájuthatunk majd az ígért támogatásokhoz, akkor a magyar boksz legsúlyosabb gondjaira akár megoldást is találhatunk. Olyanokra, ami évek óta komoly, problémát jelent a számunkra: biztosítani lehet majd a sportolók megfelelő számú és színvonalú versenyeztetését, a sportágon belüli megtartásukat, valamint az edzők megfelelő honorálását. Úgy ítélem meg, hogy ilyen körülmények között az elkövetkezendő négy évnek elégnek kell lenni arra, hogy komoly eredményeket el a magyar bokszolók” – tette hozzá Csötönyi Sándor.Írta: B Molnár László MÖSZ Sajtófönök

Fotó: Kunya György

Forrás: Boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink