Vezető hír

Pacmant nem tudták megállítani!

Pacmant nem tudták megállítani!

Tovább tart a csoda, amelyről talán még az az egykori szegény szabóinas sem mert álmodni, aki ma már évek óta a boxvilág csúcsáról néz le több százmilliós szurkolótáborára. Mert igen, szombat éjjel ismét lesújtott a filippínó kalapács, amely úgy hajtotta meg legedzettebb manchesteri acélt, mint kés a vajat.

Vannak még tündérmesék, amire Manny Pacquiao karrierje a legfőbb bizonyíték! A fülöp-szigeteki ökölvívó ugyanis olyan mélyszegénységből indult a világhírnév felé, amilyet talán egy európai ember el sem tud képzelni, de most, 30 évesen az egész földgolyó a lábai előtt hever. Sikertörténete, nagy buktatókkal kikövezve 16 évesen indult, amikor tinédzserként profi ökölvívó lett, de eleinte olyan kevés pénzt kapott a meccsei után, hogy csak úgy tudott megélni, ha keresetét szabóinasként egészíti ki. A vékonydongájú fiatalember pár évvel később (1999) már a legerősebbnek tartott világszervezet, a WBC légsúlyú (50,9 kg) bajnoka lett, de övét nem tudta megtartani, az első címvédésén, talán a nagy fogyasztás miatt, kiütéssel elvesztette.A háttérben Bernard Hopkins

Három hónappal később és három súlycsoporttal feljebb tért vissza, ahol a páratlan sikerszériája elkezdődött. 2001-ben jutott ismét vb-meccshez, de beugróként, két hét felkészüléssel a háta mögött. Ám aki a Lehlohonolo Ledwaba elleni IBF bajnoki küzdelmét látta, örökre megjegyezte magának a fülöp-szigeteki kisembert, tudniillik úgy tönkreverte a címvédőt, hogy az talán csak mostanában kezdi felfogni, mi is történt vele Las Vegasban. Manny Pacquiao - Ricky Hatton.jpg Pacquiao már „majdnem híres” bokszoló volt, amikor 2003-ban, új súlycsoportban, pehelysúlyban vállalta az akkori legjobb, Marco Antonio Barrera elleni összecsapást. Mindazonáltal a mexikói legendának a meccs előtt még magyarázkodnia kellett, miért vállalt ilyen könnyű meccset. Utána már nem, mivel Pacquiao egész egyszerűen lemészárolta. Pacquiao a Barrera meccs óta folyamatosan reflektorfényben van, és bár voltak szorosabb meccsei, sőt, döntetlenezett Juan Manuel Marquez ellen, egyértelműen a bokszvilág csúcsán várta a szombat éjjeli Ricky Hatton elleni álommérkőzést. Ricky Hatton. Hát, őt sem kell egy vérbeli boxrajongónak bemutatni. A manchesteri bokszolót kisváltósúlyban vitathatatlanul a legjobbnak tartották az összecsapás előtt, hisz’ ez az a súlykategória, ahol még soha senki nem tudta megszorítani. Nehezebb mérkőzése, és az eddig egyetlen veresége - Floyd Mayweather Jr. ellen - váltósúlyban volt megrendezve. Sokan úgy tartották, hogy kisváltósúlyban fizikálisan olyan erős, hogy egész egyszerűen nem lehet megszorongatni, főleg mert az állkapcsa eddig sziklaszilárdnak bizonyult, Floyd Mayweather Jr. is inkább sok ütéssel felőrölte, mielőtt egy látványos kiütéssel befejezte a 2007. decemberében rendezett mérkőzést.Erre senki nem számított! Hatton a második menetben a padlón végezte.


Pacquiao fizikai ereje viszont már-már csodaszámba meg, hiszen az egykori cérnavékony légsúlyú versenyző tavaly már váltósúlyban (66,7 kg) oktatta Oscar De La Hoyát, noha azt megelőzően könnyűsúlyban (61,2 kg) sem melegedett meg. Van egy másik dolog, ami Pacquiaóval kapcsolatban szinte csodaszámba meg. Ez pedig a technikai fejlődése, ami a világklasszis edző, Freddie Roach színre lépése óta folyamatos, és töretlen. „Pacman” korábban egy hajlíthatatlan verekedő volt, ráadásul eléggé „féloldalas” is, merthogy a fordított alapállású bokszoló szinte minden meccsét kizárólag a balkezével oldott meg. A balkézben dinamit, miközben a jobb öklével szinte csak simogatta ellenfeleit. Jó ez túlzás, de akkor is, ki hitte volna, hogy Pacquiao jobbhoroggal padlóztatni fog egy olyan betonfejű bokszolót, mint Ricky Hatton? Pedig ezt történt. Pacquiao az évek során tökéletes bokszolóvá érett! Ilyen felvezetés után illene legalább két hosszú bekezdést írni magáról a mérkőzéstől is, de nem nagyon lehet. Pacquiao nem hagyta! Tapogatózó menet nem volt, talán egy perc. Hatton agresszíven támadt, de az elmozgó, és elhajoló ellenfelét legfeljebb kétszer találta el, abból az egyik ráadásul mély is volt. Hatton, amikor csak tudta, igyekezett lefogni ellenfelét, és fogásokból bontva próbált ütéseket bevinni. Pacquiao viszont, amikor területhez jutott, máris visszatámadt, és ez szinte azonnal meghozta a sikerét: az első menet utolsó percébe léptünk, amikor „Pacman” egy négyütéses kombinációja betalált, majd pár pillanattal később az előremozgó Hattont egy erős és pontos jobbhoroggal kínálta meg. Az angol padlóra került! A számolás után Pacquiao támadásban maradt, és kegyetlenül megszórta a Ring magazin és az IBO szövetség kisváltósúlyú bajnokát, aki az utolsó másodpercekben esett megint a vászonra.

Az első menet tehát 10-7 lett Pacquiao javára, ám már ekkor is világos volt, hogy nem a pontozókra lesz bízva a mérkőzés sorsa. A második menetben Hatton mindent megpróbált, de minden korábban sikerrel alkalmazott trükkje csődöt mondott a sokkal gyorsabb, és keményebb Pacquiao ellen. Nyílt csata volt, ám ha nem számoljuk a fogásból bevitt tarkóütéseket, az angol bokszoló minden erőfeszítése hasztalan volt, miközben ellenfele minden helyzetből, minden szögből puhította. Már úgy látszott, hogy végigmegy a második menet, amikor az utolsó tíz másodpercet jelző kopogás után Pacquiao egy szűk balhoroggal állon vágta az ellent, aki ettől magatehetetlenül ért földet. Óriási kiütés volt, és egyben ijesztő is, hiszen Hatton percekig feküdt öntudatlan állapotban. Manny Pacquiao.jpgManny Pacquiao (49 győzelem – 3 vereség – 2 döntetlen) ezzel a sikerrel mindent elért, hiszen szinte nem maradt ellenfele, akivel olyan meccset lehetne összehozni, amire a bokszvilág még felkapja a fejét.

A 30 éves fülöp-szigetekinek talán csak egy méltó vetélytárs jöhet szóba, éspedig a visszatérését pár órával korábban bejelenő Floyd Mayweather Jr (39 győzelem – 0 vereség), de lehetőségként persze ott van még Miguel Angel Cotto és Shane Mosley. A szintén 30 éves Ricky Hatton (45 győzelem – 2 vereség) további karrierje egyelőre nagy talány, és a vereség elemzése külső szemlélőként nem is olyan egyszerű. Az biztos, hogy Hatton másodszer került össze P4P éllovas bokszolóval, és ismét kiütéses vereséget szenvedett, ráadásul ez alkalommal szó szerint megsemmisítő volt a kudarc. Talán az angol fogyasztása sem ment már teljesen flottul, mivel eléggé elgyötört arccal jelent meg a mérlegelésen. Pár napon belül bizonyosan okosabbak leszünk.

(monokli.com) - Profibox.hu

Szólj hozzá a fórumban! - Profibox.hu fórum

Profibox.hu videógaléria

Profibox.hu képgaléria

Küzdősportok linkajánló
A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:
Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország:
www.mconet.biz; www.mconet.hu

 

Fight.hu

Partnereink

Partnereink