Vezető hír

Rácz Dénes: Nem kenyerem az üzengetés, de…!

Rácz Dénes: Nem kenyerem az üzengetés, de…!

Az idő repül, és már csak húsz nap van hátra az év egyik kiemelkedő magyar eseményéig. Augusztus 29-én, 18 óra kezdettel Budapesten, a Papp László Sportarénában kerül megrendezésre az „It's Showtime" elnevezésű küzdősport gála. Az est egyik fénypontjának ígérkezik Rácz Dénes K-1 szabályrendszerű küzdelme a rettegett hírű holland Melvin Manhoef-val.

Its showtime poster.jpg

Mind a két versenyző gőzerővel készül, sőt, a holland "fenegyerek" elkezdte az üzengetést is. Ő a sztár, az ismertebb, de a gerendási - békéscsabai illetőségű magyar fiú mögött is hatalmas tapasztalat áll. Vele és edzőjével, Szabó Sándorral késztettünk riportot.

Rácz Dénes és Szabó Sándor.JPG

- Dénes, hol, melyik szakaszban tart a felkészülésed?
R.D.: - Túl vagyunk az alapozáson, sőt, a speciális erősítéseknek is a vége felé járunk. Most elkezdtük a szakmai, technikai, taktikai képzést és a küzdelmek gyakorlását.

- Milyen típusú ellenfelekkel gyakorol Dénes? Csak olyanokkal, akik a holland stílusát képviselik, vagy különböző stílusúakkal?
Sz.S.: - Váltott ellenfelekkel készülünk. Sokan segítenek a békési klubunk idősebb és fiatal tagjai is, és átjárnak a Hricsovinyi Károly vezette békéscsabaiak is. Szerencsére van olyan lehetőségünk, hogy Szerbiába is ki tudtunk menni, és nagyon jó, nemzetközi szinten is eredményes sportolókkal tudtunk együtt edzeni Újvidéken az ottani klubban, amelyet a szerb válogatott egyik edzője, Miodrag Jotic vezet. Ezen kívül feljárunk Budapestre gyakorolni Karacs Attiláékhoz, a Hungarian All Stars-hoz. A profi ökölvívók is segítenek, Rubin Olivér például elleste Manhoef kéztechnikáját, és ebben a stílusban küzd velünk, ami óriási segítség. Az Ő kombinációival támad, mi pedig a védekezést és az ebből indítandó ellentámadásokat gyakoroljuk. A Békéscsabán élő kiváló olasz profi ökölvívó, Giuseppe „The End" Lauri kőkemény edzőpartnerként jön segíteni.

- Dénes, körvonalazódott-e benned, mit kell Manhoef ellen bevetni? Lejátszottad már magadban ezt a mérkőzést?
R.D.: - A mérkőzést több ízben is lejátszottam gondolatban, mindig én győztem a végén. Komolyra fordítva, hogy ott mit, hogyan fogok lereagálni, előre nem tudom megmondani, csak bízom abban, hogy működik majd az, amit begyakoroltunk. És bízok a helyzetfelismerő képességemben is. A helyzet szüli majd a megoldást.

- A két versenyző amúgy ellentéte egymásnak sok tekintetben, Dénes egy inas , magas, szikár, vívó stílusú típus, Manhoef egy izompacsirta jellegű, verekedős versenyző. Itt két stílus is összecsap majd. Mi dönthet ezen a mérkőzésen?
Sz.S.:
- Pillanatnyi szituációk döntenek majd. Mindenki épít a maga taktikájára, erősségeire, amit rá akar majd erőltetni a másikra. Aki itt jobb napot fog majd ki, aki fejben jobban egyben lesz, az fog nyerni. Dénes felkészülése ugyanolyan tervszerűen és jól alakul, mint általában szokott, s bízok abban is, hogy a sérülések is elkerülik majd. Remélhetőleg a küzdelem közben sem követünk el taktikai hibákat. Persze mind a két versenyzőre érvényes, hogy akár az utolsó pillanatban is eldőlhet a mérkőzés. Tanulmányoztuk Manhoef mérkőzéseit, vereségeit, győzelmeit, úgy érzem, mindenre fel tudunk készülni. Ha a formaidőzítés is sikerül, akkor nem hiszem, hogy Dénes vereséget szenvedne, hiszen taktikai érettsége, intelligenciája, tudása ellensúlyozhatja Manhoef vehemenciáját.

- A Papp László Sportaréna egy különleges közeg. Milyen hatással lesz rád, küzdöttél-e már ekkora csarnokban?
R.D.: -Ennyi ember előtt már küzdöttem, az arénában még nem, felemelő érzés lesz .S a nézők kilencven százaléka várhatóan nekem szurkol majd, ami óriási erőt ad, és mindent meg fogok tenni, ami tőlem telik. S azok, akik nekem fontosak, szintén itt lesznek majd.

Rácz Dénes és az edzőtársak.JPG

- Mennyire van benne a köztudatban, hogy ekkora erőpróba előtt állsz?
R.D.: - Több százra tehető azok száma, akik készülnek felutazni a mérkőzésre Békéscsabáról, Orosházából, Békés megyéből.
Sz.S.: - Országos szinten is úgy érzem, nagyon jó propagandát sikerült csinálni a gálának, nem csak hazánkban, hanem külföldön is. A harcművészet kedvelői már nagyon várják a rendezvényt és ezt a mérkőzést is.

-Dénes, ez a mérkőzés az eddigiek mellett jelentőségében hol foglal helyet?
R.D.: - Ugyanolyan ellenfél, mint az eddigiek, egyik a sok közül, túlbecsüni sem kell, ugyanúgy felkészülök rá...
-Sz.S.: - Az eddigiek is, akikkel küzdött, klasszisok voltak, világbajnoki címekért, övekért küzdöttek. Az igazság az, viszont nem ilyen ismertek, mint Manhoef, aki egy igazi világsztár, ezt mindenki tudja, tisztában van vele. Dénes intelligenciája és az elvégzett munka biztató, ugyanúgy küzdünk majd és győzni akarunk, s a tét nem fogja Dénest lelkileg összeroppantani.

- Az ellenfél is készül, üzent is Dénesnek,s ez nem túl udvarias üzenet volt, ez a médiában sok felé megjelent. Mi a reagálás erre?
R.D.: - Diplomatikusan is lehetne válaszolni, hiszen nem kenyerem ez a profi sportokra jellemző üzengetés,.. De! Jól fotózzák le, nézzék meg az arcát, hogy a plasztikai sebészek a mérkőzés után tudjanak rajta jól dolgozni. Üzente, hogy mondjam le a mérkőzést! 15 éve edzem, 22 ország élőben közvetíti majd a küzdelmünket, több millióan kísérik majd figyelemmel...Egy donorra váró szívbeteg mikor mondja majd, hogy itt a szív, de mégsem kérem...! Benne van az egészben az, hogy győzök, de az is, hogy elbukom.
Sz.S.: - Én is így gondolom, ahogyan Dénes megfogalmazta. Kösse fel Manhoef a "gatyáját", mert keserves percek elé fog nézni Budapesten!

A Manhoef vs. Rácz ütközetre és az It's Showtime eseményre a www.tex.hu (Ticket Expressz) és a www.supergp.hu oldalon lehet jegyet vásárolni.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink