Vezető hír

Szebelédi Renáta kis különbségű vereséget szenvedett

Szebelédi Renáta kis különbségű vereséget szenvedett
Szombat este Vicenzában rendezték a Simona Galassi – Szebelédi Renáta IBF nagylégsúlyú világbajnoki címmérkőzést, melyet az olasz hölgy minimális különbséggel nyert meg a pontozóbíróknál.
A profi ökölvívás pontozását ismerők nagyon jól tudják, hogy egy tíz menetes mérkőzés esetén a 96-94 arányú eredmény a lehető legkisebb különbség, figyelembe véve, miszerint döntetlenre nem, vagy csak nagyon különleges esetben értékelhet menetet a bíró. Márpedig Szebelédi Renáta mindhárom pontozónál 96-94 arányban maradt alul a helyi Simona Galassi ellen Olaszországban (!), ami a számok nyelvén azt jelenti, hogy az olasz hat, a magyar lány négy menetet nyert minden ítésznél.

Mindez nagyon örvendetes egy 19 éves lány esetében, aki pályafutása során először bokszolt igazán „mélyvízben”. Megmártózott, vizes lett, de immáron megszáradva holnap már legszívesebben újra lubickolna.

A helyszínről kapott beszámoló szerint hiába volt szoros a mérkőzés, Renáta nem úgy bokszolt, ahogyan azt magától elvárta volna. A meccs első felében hiányzott belőle az az átütő erő, ami például a hajrában már megvolt, így az első öt menetben – terveivel ellentétben – nem tudta komoly nyomás alá helyezni az ellenfelét.

Galassi jól kezdte a mérkőzést, egyeneseivel számos egyértelmű találatot jegyzett, míg a magyar lány kereste az ütőtávját. A második-harmadik menetben Renáta próbált nagyobb sebességre kapcsolni, a küzdelem szorosan alakult, igazi „billegő” meneteket láthatott a szépszámú publikum. A 4-5. menetekben újra Galassi többet mutatott, mint magyar riválisa.

A meccs felénél viszont fordult a kocka, Szebelédi ökölvívása elkezdett hasonlítani arra, amit a küzdelem előtt eltervezett. Galassi a 6-7. menetekben komoly verést kapott, Renáta előtt egy-két alkalommal felcsillant az idő előtti siker lehetősége is. A nyolcadik menetben viszont nem várt fordulat történt. Úgy egy perc telhetett el az etapból, amikor Galassi balja utat talált Renáta gyomorszájához, aki épp „rosszkor” vett levegőt, így az olasz lány komolyan megsebezte. Szebelédi ebben a menetben megjárta a poklot, láthatóan meg volt fogva, de hiába kapott még 1-2 ütést a gyomrára, összeszorította a fogát, nem adta meg magát, nem térdelt le.

A kilencedik menetben Szebelédi „visszajött” a küzdelembe, és uralta az etapot. A záró felvonásban a magyar hölgy mindent megpróbált, hatalmas nyomás alá helyezte az olaszok világbajnokát, de hiába lógott levegőben végig a kiütés lehetősége, most Galassi bizonyította, hogy az ő szíve is helyén van. Ha kellett lógott az ellenfelén, „véletlenül” belefejelt, de nem adta meg magát.

Az eredményhirdetést mindenki nagyon várta, noha Renáta egyértelműen „csak” négy menetet nyert meg, de ellenfele sem büszkélkedhetett többel. Világos volt, hogy a két szoros menet értékelése dönti el a küzdelem kimenetelét, és bár a magyar csapat úgy érezte, hogy szűken ezeket Renáta nyerte, tudták jól, hogy a hazai pályán bokszoló világbajnok ellen több kellett volna. A világbajnok, főleg ha hazai pályán van, általában megkapja a véleményes, és a szorosabb meneteket is, hisz a „világbajnokot nagyon meg kell verni”. Ezt Szebelédi Renátának „csak” négy menetben sikerült maradéktalanul megvalósítania. 

A magyar csapat kritikus volt, nem reklamált, nem háborodott fel az eredményhirdetést követően, nem úgy, mint az olasz közönség. Ők a meccs után Szebelédi Renátával szimpatizáltak, volt füttyszó az eredmény kihirdetésekor, és volt éljenzés olasz részről, amikor a magyar hölgy elhagyta a küzdőteret. Sportszerű jelenet volt!

Fight.hu

Partnereink

Partnereink