Vezető hír

Vitali Klitschko ismét kiütéssel nyert

Vitali Klitschko ismét kiütéssel nyert
Szombat este a stuttgarti Hanns Martin Schleyer Halle szerencsés közönsége élőben, míg mi egyszerű földi halandók a televíziók képernyője előtt lehettünk szemtanúi a WBC által elrendelt Vitali Klitschko - Juan Carlos Gomez nehézsúlyú bajnoki küzdelemnek.
Vitali Klitschko - Juan Carlos Gomez, Vitalij Klicsko
Véleményeztünk, esélyt latolgattunk az összecsapást megelőző hetekben, és bizony a legtöbb hozzászóló itt, a monokli.com oldalon is úgy vélte, hogy Vitalij Klicsko toronymagas esélyese a szombat esti küzdelemnek, és ha nem jön közbe valami váratlan sérülés, bizony győztesen fogja elhagyni a stuttgarti szorítót. Hozzátéve persze, hogy a kubai kihívó egy csodálatos bokszoló, aki a nehézsúlyú trón nélkül is fantasztikus karriert tudhat maga mögött, amire tíz sikeres cirkálósúlyú vb-címvédése a legfőbb bizonyíték, noha az őt megillető elismerést soha nem kapta meg. Pont ezt az elismerést hiányolta Gomez is, aki ígérte, úgy fog lejönni a ringből, hogy mindenki egy életre megtanulja a nevét.

Végül persze nem sikerült a „Fekete Párducnak” azt a fajta elismerést kivívnia, amire vágyott, bár feltételezhetően mindenki emlékezni fog arra, mennyire bátrán küzdött a világelső ellen. Pedig a stuttgarti meccset nem kezdte rosszul a kubai klasszis, az első menetben például többször talált tisztán, mint ellenfele, ám a folytatásban adós maradt a tíz pontok sorsát eldöntő találatokkal. Meglepetésre Gomez lépett fel támadólag, de a második menettől Klicsko jól mérte be a távolságot, és az ütései is pontosabbá voltak. Így viszont szinte öngyilkossá vált a kihívó taktikája, aki egyre több balegyenest, majd az azt követő jobbosokat is mind sűrűben benyelte. Gomez ezért kénytelen volt közel lépve ütés helyett kapaszkodni, ami ugyan mindkét bokszolónak fárasztó volt, ám ha az eredményességet nézzük, a két nehézsúlyú között óriási volt a szakadék – Klicsko javára!

Gomez a hatodik menet végéig ellőtte az összes puskaporát, és nem csak fáradni látszott, de a hitét is egyre inkább kezdte elveszíteni. Innentől nyilvánvaló volt, hogy kitalálhat bármit, nem lesz képes fordítani a meccs alakulásán, arra meg talán még a legelvakultabb Gomez rajongók sem gondolhattak soha, hogy Vitalij Klicskót egy ütéssel el lehet intézni. Mert ha ez nem sikerült Lennox Lewisnak, vagy Corrie Sandersnek, akkor Juan Carlos Gomez vajon hogyan reménykedhetett volna ebben? Bejött tehát az a jóslat, hogy Gomez esetleg az első menetekben lehet partiban ellenfelével, majd szép lassan szétforgácsolódik, amikor az „Acélököl” újra és újra lesújt. Mert ez történt!

A mérkőzés második felében már mindkét bokszoló vérző fejjel küzdött, Gomez jobb szeme, Klicsko pedig a homloka fölött repedt fel. Valószínűleg a fejükkel találkoztak ilyen szerencsétlenül. A kihívó a 7. menet közepén kapta meg Klicsko furcsán indított felütését, amitől kis hezitálás után lement. A számolást követően meleg pillanatokat élt át a kubai legény, ám ha nehezen is, de kibírta álla a szünetig, ahol valamelyest rendbe szedték. A vb-címvédő nagyon okosan kivárt a nyolcadik menetben, nem ugrott neki megsebzett ellenfelének, hanem várta az alkalmat, miközben balegyenesekkel tovább „simogatta” Gomez arcát. A menet végén úgy tűnt, a teljesen hitehagyott kihívó feladja a meccset, kifordult, de nem ment le. A mérkőzésvezető bíró fordította vissza, hogy küzdjön tovább. Nem lett volna hiba leléptetni!

Aztán a kilencedik menet elején volt egy ütésváltás közelharcban, amiben Klicsko igen szerencsétlenül lehúzta a fejét, így szétzúzta Gomez még „szűz” balszemét is. Daniel Van de Wiele bíró, talán jogosan, de inkább kicsit elhamarkodottan, pontot vont le a szabálytalankodó ukrántól. Klicsko ezután viszont nagyobb sebességre kapcsolt, és szinte azonnal padlóra küldte egyébként is végét járó ellenfelét. Az újabb számolás után Gomez még kapott néhány pofont, majd kifordulva kivonta magát a küzdelemből, aminek hatására a belga mérkőzésvezető teljes joggal beszüntette a bajnoki mérkőzést, és kihirdette Vitalij Klicsko (37 győzelem – 2 vereség) TKO győzelmét.

Az idősebbik Klicsko-testvér tehát ismét imponáló teljesítménnyel védte meg vb-címét, és újra bebizonyította, hogy ha létezik is jobb ökölvívó a nehézsúlyban, de erősebb, eltökéltebb és motiváltabb nincs! A 37 esztendős Vitalij Klicsko, ha nem jön közbe egy váratlan sérülés, jó eséllyel még évekig a bokszvilág nem is olyan képzeletbeli trónján maradhat, mert megszorongatni aligha tudja bárki is. 


forrás: monokli.com

A mérkőzés teljes felvétele - video >>>

Fight.hu

Partnereink

Partnereink