Hírek

A profi boksz és a bokszfogadás titkai

A profi boksz és a bokszfogadás titkai

Egy boksz kesztyű és nagyjából más nem is kell ahhoz, hogy félelmetes világbajnoki címmeccseket láthassunk két kiváló sportember között. Ezért is népszerű annyira a boksz!

Sok szervezet még több jó bokszoló – ilyen a boksz

Talán nem túlzunk akkor, ha azt állítjuk, hogy napjainkban a legnépszerűbb küzdősportnak még mindig a boksz számít. Egyre népszerűbb ugye a UFC és más egyéb küzdősportok világa, de a boksz továbbra is őrzi vezető szerepét. Sehol sem látszik ez annyira nyilvánvalóan, mint az online sportfogadás világában, ahol egy-egy komoly profi címmérkőzés esetén sok százmillió dollár fogadás érkezik be valamelyik félre. És ez a népszerűség csak növekedett azáltal, hogy ma már egy jó sport alkalmazás lehetőséget teremt arra is, hogy akár meccs közben, élőben fogadjunk az egyes menetekre vagy ha úgy látjuk, hogy egy adott bokszoló nem éppen úgy teljesít, ahogy vártuk tőle.

 

box-1

 

Nagyon sok az amatőr ökölvívó meccs, de mégis a profi boksz az, ami igazán felkelti mindenki figyelmét. Nem kell igazából magunknak komoly bokszolónak lennünk ahhoz, hogy követhessük az eseményeket, hiszen ma már számtalan weboldalról és portálról tájékozódhatunk a legújabb hírekről. És nagyon sokat használt a boksz népszerűségének Hollywood és a filmek világa is, hiszen az olyan filmek, mint az Ilyen a boksz Antonio Banderas felszereplésével olyanokat is közel hozott a sportághoz, akiket korábban nem igazán érdekelt az, ha két ember csépelte egymást a ringben. A bokszfogadás és a bokszmeccsek esélyesének meghatározásakor egyáltalán nem csak az számít, hogy ki milyen boksz kesztyű segítségével bokszol, de fontos az is, hogy melyik súlycsoportban vagyunk és milyen szervezetben, milyen címért megy a küzdelem milyen bokszolók között.

Tyson Fury legendaként vonult vissza

A legnagyobb szervezetek a boksz világában a

  • WBA, a
  • WBC,
  • az IBF,
  • a WBO és
  • még nagyobbnak számít az IBO is.

 

Ez azt jelenti, hogy mivel ilyen sok szervezet szervez különféle bokszmeccseket a világon, így az online sportfogadás világában bőségesen van lehetőség mindig fogadásokra, akár sport alkalmazás segítségével utazás közben is. Ami különösen szerethető a bokszban, hogy minden súlycsoportban minden szövetségnél rendszeresen felbukkannak igazán legendás bokszolók, akik nagyon komoly rajongótábort építenek ki maguk köré. Ott van például mindjárt a nehézsúlyú súlycsoport, amelynek világbajnoka a WBC-nél az a Tyson Fury, aki a legutóbbi meccsén például kivégezte Dillian Whyte-ot egy angliai meccsen és így a mérlegét 32 győzelemre és egy vereségre módosította. Ezen meccs után egyébként arról is szó esett, hogy vissza is vonulna a boksz kesztyű szögre kerül, de ez még nem annyira biztos, hiszen sokszor láthattunk már visszavonult világsztárokat, akik aztán visszatértek egy-egy újabb meccs erejéig. Mondhatni ilyen a boksz és a profi boksz világa.

 

box-2


Hiszen a bokszfogadás iránt érdeklődőknek és a bokszrajongóknak is komoly ajándék lenne egy olyan meccs, amelyen a WBC világbajnokának számító Tyson Fury egy másik legendás bokszolóval, a WBA, IBF és WBO világbajnoki címét birtokló Oleksandr Usykkal meccselne egyet.

Az is megfigyelhető egyébként, hogy kik uralják az egyes súlycsoportokat, hiszen a legkisebb súlycsoportnak számító szalmasúly csoportjában az ázsiai versenyzők tarolnak, a WBA világbajnoka például a thaiföldi Thammanoon Niyomtrong, aki 23-0-s mérleggel fejezte be a pályafutását. De a WBC-nél is egy thai bokszoló a világbajnok, ahogy az IBF és a WBO világbajnoka is ázsiai. Ebben a súlycsoportban egyébként kevesebb meccset láthatunk, mint a legnépszerűbbnek számító nehézsúlyú csoportokban, de ettől függetlenül a tucatnál is több súlykategória mindegyikében a címmeccsekre sok millióan kíváncsiak a világ minden részéről.

A négy fő szervezet vonatkozásában elő szokott egyébként fordulni az is, hogy egy versenyző uralja az egész kategóriát, így például a kisváltósúlyú Josh Taylor, aki egyszerre uralja a WBA, WBC, IBF és WBO trónját is, 19 meccséből 19-et nyerve, köztül 13-at kiütéssel. Nagyjából minden hétvégére jut egyébként legalább egy komoly ütközet egy évben, annyira sok súlycsoport van. Így például május egyik nagy rangadója az idei évben az volt, amikor Jermell Charlo és Brian Carlos Castano feszültek egymásnak, hogy eldöntsék, ki legyen a nagyváltósúly világbajnoka. Charlo ugyanis a WBC, WBA és IBF címét birtokolja, míg Castano a WBO öv birtokosa. Egyszer már összecsaptak a felek és a fogadók számára komoly meglepetést okozva akkor döntetlen eredmény született.

Konklúzió

Sok esetben egyébként nem csak a bokszoló dönti el, hogy kivel akar bokszolni, hiszen például 2022. áprilisában Emmanuel Tagoe legyőzésével visszatért a WBC korábbi világbajnoka, Ryan Garcia a boksz világába. Miután sikeresen hozta ezt a meccset, a WBC szövetsége elrendelte, hogy csapjon össze a mexikói Isaac Cruzzal. Ilyen esetben a feleknek meg kell állapodniuk, hogy mikor csapnak össze, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szövetség elveszi valamelyik féltől a címét. Talán nem is gondolnánk, de eszméletlenül sok pénz van még a kevésbé ismert bokszmeccsekben is, rengetegen nézik fizetős csatornákon ezeket a találkozókat. Mostanában pedig már a női boksz is kezd népszerűvé válni és ebben nagy szerepe van annak, hogy a legendás bokszolók a mai napig igyekeznek népszerűsíteni kedvenc sportjukat. Mike Tyson például rendszeresen látogat meg mérkőzéseket, amelyekről mindig el is mondja a véleményét.

Szakértőnk szerint kifejezetten azért is ajánlható a boksz a kezdő fogadóknak, mert azért az esetek jelentős részében nem döntetlen lesz a végeredmény, hanem valamelyik fél képes döntésre vinni a dolgot. Másrészt pedig számtalan olyan felhozó meccs van, ahol óriási meglepetés lenne, ha nem a nagy esélyes nyerne. Ez egyébként azok számára is jó, akik csak ismerkednek a boksz világával, hiszen így meg lehet jobban barátkozni a környezettel, a hangulattal és a lebonyolítás menete is feldolgozható. Aztán pedig jöhetnek a minden hétvégére jutó bokszcímmérkőzések és a nagy összecsapások.

 

G.D

J.M

Partnereink

Partnereink