Hírek

Művészetnek, vagy inkább kíméletlen sportnak számít a boksz?

Művészetnek, vagy inkább kíméletlen sportnak számít a boksz?

Az ökölvívás az egyik legrégebbi és legismertebb harcművészeti ág. Ahogy a nevében is benne van, a rajongói és művelői művészetnek hívják. Nem is csoda, hiszen egy több évezredes múltra visszatekintő sportról van szó, amelyet a kezdetektől tökéletesítenek.

A lábmunka, az ütések és a fejmozgások ötvözésével éri azt el, hogy harc közben a részek egy hatékony ütésrendszert alkothassanak. A boksz sok tekintetben a küzdősportok középpontja. Hiszen számos profi bokszoló található meg a legismertebb sportolók listáján. Emellett azonban az egyik leghatékonyabb önvédelmi sport is.

Egy magas szintű bokszoló ereje és technikai tudása sokak számára lenyűgöző lehet.  Sokan éppen ezért követik figyelemmel az ökölvívó mérkőzéseket, amelyek közvetítése rengeteg nézőt vonz. Talán ezért is olyan népszerű manapság az ökölvívás fogadás, hiszen ezzel még izgalmasabbá tehetők az egyébként sem unalmas mérkőzések.

Érvek amelett, hogy a box egy kíméletlen sport

A bokszra mégis sokan gondolnak úgy, mint egy kegyetlen sport. Hiszen egy profi bokszoló komoly sérüléseket szenvedhet a ringben. Ezek egy része látványos, ami sok nézőt elrettenthet.

Van egy részük azonban, amely nem okoz látható sérülést, mégis komoly egészségügyi problémákat okozhat rövid és hosszú távon is. Bár ezek a láthatatlan sérülések bonyolulttá és veszélyessé teszik a bokszot, sokak számára a sport, mint harcművészet elsajátítása túlmutat annak sokszor brutálisnak tűnő jellegén.

A boksz, mint a kultúra része

Ahogy az cikkünk elején említettük, az ökölvívás a történelem és az általa formált kultúra része, és több évezredes múltra tekint vissza. A bokszról már időszámításunk előtt a 3. évezredben is voltak feljegyzések. Találtak például egy sumér festményt, amely két, ököllel küzdő alakot ábrázol.

box_2

Az ökölvívás része volt az ókori görög és római kultúrának is

Az előbbit jelzi, hogy a boksz időszámításunk előtt 688 óta része az olimpiai játékoknak. Az utóbbiban pedig a tömegek szórakoztatására használták a sportot az amfiteátrumokban. A boksz jelenlegi szabálya 1866-re nyúlnak vissza, azóta ezen alapulva fejlődik a sportág.

Ökölvívás, mint harcművészet

Látható tehát, hogy a boksz szorosan összefügg a sportkultúra terjedésével. A rajongók pedig állítják, hogy ez nem szimplán egy küzdősport, hiszen a sportolók nem azért állnak ki egymás ellen, hogy jól elverjék egymást.

Számukra egy-egy mérkőzés a stratégiáról és az ötletekről szól. Az aktuális ellenfél tudásához, képességeihez képest kell felkészülni egy-egy mérkőzésre, miközben ki kell alakítani a legjobb stratégiát ellene. Ezt aztán a pillanatnyi helyzethez kell igazítani, és másodpercek alatt döntést hozni például arról, hogy hogyan lehet elkerülni az ütéseket.

Sok szakértő úgy tekint a bokszra, mint egy harcművészeti ág, amely az idő múlásával sportággá vált. Úgy gondolják, hogy az ökölvívásban használt technikák, illetve annak teljes szellemisége miatt a boksz a harcművészetek közé sorolható.

Sportként is lehet azonban tekinteni rá, hiszen számos ökölvívó versenyt rendeznek, amelyeknek megvannak a saját szabályaik. Ez utóbbiakra leginkább azért volt szükség, hogy csökkenthessék a súlyos sérüléseket.

Összegzés

Látható tehát, hogy a címben feltett kérdésre nincs általános válasz. A boksz egy olyan küzdősport, amely felületesen szemlélve erőszakosnak tűnhet. Azok pedig, akik nem ássák bele magukat jobban az ökölvívás rejtelmeibe, továbbra is kegyetlen sportként fognak tekinteni rá.

Mások azonban azt hangoztatják, hogy ez nem más, mint egy összetett harcművészet, ahol mentális és fizikai teljesítmény is szükséges a jó teljesítményhez. Ahhoz azonban, hogy a sportágnak ezt a részét is meglássa valaki, mélyebben el kell merülni benne.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink