Hírek

Éremesélyesek a Bocskain

Éremesélyesek a Bocskain
Ötvenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Bocskai emlékverseny, amely hagyományosan az első jelentős nemzetközi verseny az újévben. A verseny nemcsak Európa krémjének részvételét hozza, de Ázsiából is kiemelkedő képességű ökölvívók vesznek részt a hajdúsági eseményen.
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy megpróbálja a kontinens legerősebb nemzetközi tornájává tenni a debreceni Bocskai emlékversenyt. Az elmúlt években mindig rendkívül erős mezőny gyűlt össze a Hajdúságban, és szerencsére az új olimpiai ciklus kezdetén sem változik meg ez a helyzet, továbbra is megőrzi dobogós helyét az európai versenyek rangsorában a Bocskai. A nevezések leadása után végül húsz nemzet 136 ökölvívójának részvétele várható, köztük harminc magyar bokszoló lép ringbe a tíz súlycsoport küzdelmeiben.Hazánk diplomáciai sikereket is elkönyvelhetett közvetlenül a nemzetközi versenyünket megelőzően, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöke, dr. Csötönyi Sándor nemcsak megőrizte helyét az Európai Ökölvívó Konföderáció (EUBC) vezetői testületében, de beválasztották a háromfős bürőba, amely az EUBC szűk döntéshozó szerve. Mindamellett megválasztották a német Helmuth Ranze megüresedő helyére, az EUBC Technikai és Versenybizottságának az élére. További diplomáciai sikereket jelent, hogy Faragó Beatrix az AIBA Női Bizottságának az alelnöke lett, míg Gál Andrást az AIBA Ifjúsági és Versenyzői Bizottságába választották meg.

A tavalyi évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyzőnk, Szántó Imre tanítványa, a Kispest olimpiai ötödik versenyzője Harcsa Zoltán (75 kg) volt, aki nem vett részt a válogatott kubai edzőtáborában, egyénileg készült fel a Bocskai emlékversenyre a klubjában. Mindent megtett annak érdekében, hogy ezúttal ne ezüst-, hanem aranyérem kerüljön a nyakába, ehhez roppant erős mezőnyben kell komoly skalpokat begyűjtenie.


Európa-bajnokunk Bacskai Balázs (69 kg) számára ezúttal kiemelten fontos lenne az aranyérem, és a címvédés az elszalasztott londoni olimpiai játékok miatt. Klasszisunk jól sikerült kubai edzőtáborozás után frissen veheti fel a küzdelmet az új olimpiai ciklus első fontos állomásán, ahol minden bizonnyal komoly sorozatterhelés vár rá.

Ugyanez igaz kétszeres olimpikonunkra, Varga Miklósra (60 kg) is, aki Londonban nem tudott győzelmet aratni, de bőven lehet még esélye a javításra, lévén még csak 25 esztendős. Könnyűsúlyban mindig roppant erős a mezőny, nem lesz ez másként idén sem, így neki is legjobb tudására lesz szükség egy magasan jegyzett eredmény eléréséhez.

Az elmúlt évek egyik legfiatalabb felnőtt magyar bajnoka lett az éppen nagykorúvá érett junior Európa-bajnok Hámori Ádám (81 kg), aki edzésmunkája alapján sokat fejlődött és már nem zavarja a felkészülésben korábbi sérülése. Első alkalommal húzhat kesztyűt a nemzetközi felnőtt mezőnyben a 18 éves tehetség, és bátorságát, valamint képességeit ismerve, akár komoly meglepetést is okozhat Debrecenben.


A Harangi Imre SE korábbi Európa-bajnoki bronzérmese Ungvári István (49 kg), a pekingi olimpikon, és Londonról éppen csak lemaradó debreceni Kalucza Norbert (52 kg), a Zlatko Hrbics torna győztese, Nagy Krisztián (56 kg), a Bocskain címvédő Darmos József (91 kg), valamint az európai olimpiai kvalifikációs tornán bronzérmes Bernáth István (+91 kg) is szép reményekkel kezdheti meg a versenyt.A közelgő Bocskai emlékversenyen pedig ismét kesztyűt húz az orosz válogatott, amely 2009 óta minden alkalommal részt vett a debreceni seregszemlén. A megfiatalított csapat így is két Európa-bajnokot vonultat fel a soraiban, a roppant erős Magomed Omarov (+91 kg) a szupernehézsúly királya lett két évvel ezelőtt Ankarában, míg Artyom Csebotarjev (75 kg) három éve Moszkvában ült fel a kontinens trónjára. Bjelik Galanov (49 kg) és Dmitrij Poljanszkij (60 kg) ezüstérmes volt a legutóbbi ankarai Eb-n, míg a csapat új ásza az örmény származású Armen Zakarjan (64 kg) lehet, aki friss orosz bajnoki címe után a nemzetközi porondon is nagyot alkothat.


A kínai ökölvívás igazi sikersztori, amely 2001-ben vette kezdetét, és röpke egy évtized alatt versenyzőik eljutottak a nemzetközi elitbe. Tavaly első alkalommal vettek részt a Bocskai emlékversenyen, idén szerencsére ismét színesíteni fogják a mezőnyt. A kétszeres olimpiai bajnok Cou Si-minget (49 kg) az ifjúsági Ázsia-bajnokság ezüstérmese, Csiang Csin-jong próbálja meg pótolni, de jelen lesz Debrecenben a bakui Vb-bronzérmese, Vang Hszüan-hszüan (91 kg), a WSB egyéni győztes Vang Csi-min (60 kg), és az Ázsia Játékok ezüstérmese, Csang Jong (52 kg) is.A brit ökölvívás tavaly megkoronáztatott, minden világversenyről aranyérmekkel térhetett haza a csapatuk, de az egyértelmű csúcspontot a hazai londoni olimpia jelentette, amelyen a házigazda megnyerte a csapatversenyt. A World Series of Boxing elfoglaltságai miatt több angol klasszis nem utazik el Debrecenbe, de itt lesz két Eb-bronzérmesük, Charlie Edwards (52 kg) és Gamal Yafai (56 kg) is. Wales is képviselteti magát a Brit-szigetekről, közöttük a Tammer torna győztese, Joseph Cordina (60 kg) és a szingapúri ifjúsági olimpián ötödik Zack Davies (64 kg) számíthat kiemelkedő helyezésre Debrecenben.Olaszország az elmúlt években nem vett részt a versenyen, de a kiemelkedő európai boksznemzet ezúttal szintén alaposan megfiatalított csapattal jelen lesz a Bocskai emlékversenyen. A londoni olimpián szerepelt Manuel Cappai (52 kg) ezúttal egy súllyal feljebb próbál szerencsét a Hajdúságban, míg az olasz ökölvívás egyik legnagyobb reménysége, az ifjúsági olimpiai bronzérmes Fabio Turchi (91 kg) 19 éves kora ellenére üde színfolt lehet a versenyen.

Ázsia vezető ökölvívó hatalma, Kazahsztán több éves kihagyás után ismét szerepel a Bocskai emlékversenyen, bár ezúttal nem a legerősebb csapatával lesz jelen. Lebecsülni semmiképpen sem szabad őket, mert minden indulójuk érmes volt novemberben hazája nemzeti bajnokságán, amelynek minősége felér egy mini Európa-bajnoksággal.

49 kg (8 fő):

A súlycsoport legnagyobb esélyese egyértelműen az ankarai Európa-bajnokság ezüstérmese, az orosz Bjelik Galanov, aki már nemzeti bajnoki címet is szerzett, és 23 éves kora ellenére már rutinos szereplője a nemzetközi versenyeknek, a Bocskain is járt már többször.

Legnagyobb ellenfele a kínaiak ifjúsági Ázsia-bajnoki ezüstérmese Csiang Csin-jong lesz, aki a kétszeres olimpiai bajnok Cou Si-minget próbálja meg pótolni a csapatban. Képességeiről mindent elmond, hogy már bokszolt sztár honfitársa ellen, és csak szoros mérkőzésen maradt alul a Bocskain 21. születésnapját ünneplő versenyző.

Az egyiptomi Ramy Helmy Elawady a londoni olimpián is nyert meccset, így minden bizonnyal kemény dió lesz az Ungvári Istvánt, Sárga Attilát, és Lakatos Istvánt felvonultató magyar kontingensnek.

52 kg (12 fő):

A Bocskai emlékversenyen a címvédők közül négynek adatik meg a lehetőség az ismétlésre, közülük a kínaiak Ázsia Játékokon ezüstérmes versenyzőjének, a 2012-es verseny legjobbjának megválasztott Csang Jongnak reális esélye van a dobogó legmagasabb fokára állnia Debrecenben.

Legnagyobb ellenfelei az orosz bajnokság bronzérmese, az örmény származású Karen Arutyunjan, a tehetséges londoni olimpikon olasz Manuel Cappai, az ankarai Eb-bronzérmes egy súllyal feljebb lépő angol Charlie Edwards, valamint a kazah bajnokság újdonsült ezüstérmese, Azat Mahmetov lehetnek.

A magyarok közül az abszolút hazai ringben versenyző Kalucza Norbert már megnyerte a tornát korábban, míg az ifjúsági korú Szőrös Márk üde színfoltja lehet a versenynek, amelyen első alkalommal bizonyíthat a felnőttek között.

56 kg (14 fő):

A moszkvai Európa-bajnokságon bronzérmes angol Gamal Yafai kiváló képességű versenyző, de a tavalyi évet szinte teljes egészében kihagyta sérülései miatt, így kérdéses, jelenleg milyen fizikai állapotban van a 21 esztendős remek bunyós.

Az orosz ifjúsági csapatba ugyan nem sikerült tavaly bekerülnie a szintén örmény származású Tigran Uzlijannak, de novemberben az orosz felnőtt bajnokságon 18 évesen nagyot robbantott, ezüstérmet szerzett, így a tehetséges versenyzőre mindenképpen figyelni kell mindenkinek az 56 kilósok mezőnyében.

Az egyiptomiak egyik legjobbja, a szingapúri ifjúsági olimpiai játékokon bronzérmes Hesam Mahmud Abdelaal Londonra is kvótát szerzett, és folyamatosan fejlődik a még mindig csak 19 esztendős reménység. Komoly kihívója lehet az aranyra pályázóknak, akár csak az Ázsia Játékokon ezüstérmes, de tavaly gyenge évet záró kínai Csang Csia-vej, és a kazah bajnokság ezüstérmese, Rusztam Rusztamov is.

A legjobb magyar ebben a súlycsoportban a szolnoki Nagy Krisztián lehet, aki 2011-ben berobbant a nemzetközi mezőnybe, majd az átmeneti visszaesést követően tavaly az év utolsó harmadában már újra jobb teljesítményt nyújtott. Harcosságával sokáig juthat Debrecenben, míg Berna Dávid és Lakatos Krisztián is bizonyíthatja képességeit.

60 kg (16 fő):

A könnyűsúlyúak mezőnyében a verseny címvédője, az Eb-ezüstérmes orosz Dmitrij Poljanszkij számít egyértelműen az elsőszámú esélyesnek. Képességei alapján idén akár világbajnoki érmes is lehet a 23 esztendős orosz versenyző, de Debrecenben a dolgát remélhetőleg Eb-bronzérmesünk, Varga Miklós alaposan meg fogja nehezíteni.

A walesi Joseph Cordina is rutinos bokszolónak számít, nyert már Tammer tornát, és közel volt ahhoz is, hogy a brit olimpiai csapatba bekerüljön. Ez végül nem sikerült neki, de remek képességeit Debrecenben csillogtathatja. A kínai Vang Csi-min WSB egyéni bajnoknak mondhatja magát, míg az Afrika Játékok győztese Ahmed Mejri is okozhat meglepetést ebben a súlycsoportban.

64 kg (14 fő):

Az oroszok új nemzeti bajnoka a kisváltósúlyúak között szintén örmény felmenőkkel büszkélkedhet. Armen Zakarjan ugyan nem vett még részt nagy világeseményen, de magabiztosan menetelt több nemzetközi versenyen már, így a kategória egyértelmű aranyesélyesét tisztelhetjük személyében.

A csehek legjobbja, a londoni olimpiát is megjárt Zdenek Chladek, a pekingi olimpikon tunéziai Hamza Hassini, az ifjúsági olimpián pontszerző walesi Zack Davies, és a Londonra szintén kvótát szerzett egyiptomi Eszlam Mohamed Ali nagy valószínűséggel csak megszorítani tudják a feltörekvő orosz titánt.

Kétszeres Vb-bronzérmesünk, Káté Gyula visszavonulása után egyelőre még csak az utódját keresi dr. Kovács László szövetségi kapitány, így Nyéki Georgian, Herczeg József és Bangó Eduárd számára is nyitva van az ajtó.

69 kg (16 fő):

Európa-bajnokunk Bacskai Balázs többszörös címvédője a Bocskai emlékversenynek is, amelyen az új olimpiai ciklus első versenyeként bizonyíthat. A Vasas-Süllős váltósúlyú klasszisa nagyon fogadkozott, hogy ott lesz Rióban, nem hagyja elúszni a harmadik lehetőséget. Remélhetőleg ennek első lépését megteszi Debrecenben.

Az oroszok képviselője ezúttal Alekszandr Ivanov lesz, aki ezüstérmes volt hazája bajnokságán novemberben, de ez kimondottan lyukas súlya a boksznagyhatalomnak. Nagy meglepetést aligha fog okozni Bendzsinek a rutinos orosz.

A 19 éves Meirim Nurszultanov ifjúsági Ázsia-bajnok volt 2010-ben, míg a felnőttek között eddig egy bronzérme van a tavalyi kazah bajnokságból. A lengyelek főiskolás Európa-bajnoka Tomasz Kot roppant erős versenyző, de tavaly a Bocskain kórházba került a Bacskai Balázzsal vívott negyeddöntő után. A bosnyák Velibor Vidics és a horvát Borna Katalinics egyaránt sok csatát megélt ökölvívó, és rutinjuk miatt okozhatnak egy-egy meglepetést.

75 kg (16 fő):

A Kispest immáron húszesztendős bunyósa Harcsa Zoltán a tavalyi év legeredményesebb magyar ökölvívója lett. A 2012-es évben a Bocskain legyőzte az üzbégek kétszeres világbajnokát Abbosz Atajevet, aki Londonban végül bronzérmet szerzett. Idén célul tűzte ki maga elé az aranyérmet, ehhez szintén veretes mezőnyön kell keresztül verekednie magát.

Az oroszok Európa-bajnok versenyzővel képviseltetik magukat a Bocskain, Artyom Csebotarjev 2010-ben Moszkvában léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára. Azóta több váratlan meglepetés érte, de novemberben visszafoglalta első helyét az orosz csapatban.

A kazah bajnokság ezüstérmese, a 21 éves Jerik Alzsanov már több nemzetközi versenyen bizonyította, hogy nem lehet félvállról venni, a pekingi olimpikon egyiptomi Hosszam Bakr Abdin pedig hosszabb kihagyás után tért vissza a nemzetközi porondra. A húszesztendős kínai Ven Jin-hang az ifjúságiak között jelentős eredményeket ért el, többek között korosztályos kontinensbajnoknak vallhatja magát, és a 2010-es ifi Vb-n is a legjobb nyolcig menetelt. A tinédzser walesi Aaron Bird sokat fejlődött, míg a veterán katari Hzam Nabah már 2001 óta járja a világversenyeket.

81 kg (16 fő):

Nagyon kiegyensúlyozott kategória a félnehézsúlyúak mezőnye, amelyben az orosz bajnokság bronzérmese, Vlagyimir Siskin nem feltétlenül a legnagyobb esélyes. Kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik a 21 éves versenyző, hiába jött egy fejlett bokszkultúrából, végső győzelme nem borítékolható.

A 19 éves moldáv Petru Ciobanu az egyik legtöbbet fejlődő európai bokszoló ebben a súlyban, a decemberi kalinyingrádi U-22 korosztálynak kiírt kontinensviadalon ezüstéremmel gazdagodott a kollekciója. A finnek legjobbja, Ville Hukkanen tavaly bronzérmes volt a Bocskain, idén esélye van még ennél is fényesebb szereplésre, míg az angol Lawrence Osueke és a kevésbé rutinos fehérorosz Szergej Novikov is remek adottságokkal van megáldva.

Ebben a kiegyenlített mezőnyben junior Európa-bajnokunk Hámori Ádám sem indul esélyek nélkül, megteheti az első jelentős lépést a felnőttek mezőnyében. A hazai ringben szereplő Nagy Péter, és Hosszú Ferenc is bízhat érmes helyezésben.

91 kg (15 fő):

Darmos József tavaly a szó legszorosabb értelmében kiküzdötte az aranyérmet az üzbég Rusztam Tuljaganov elleni fináléban. Idén még nehezebb dolga lesz kétszeres Eb-bronzérmesünknek figyelembe véve a nehézsúly mezőnyének minőségét.

A Vb-bronzérmes kínai Vang Hszüan-hszüan már tavaly is megmutatta magát a Bocskain, de a 2009-es ifjúsági Európa-bajnok orosz Alekszej Jegorov, a kazah Madi Habijev, és az olaszok roppant tehetséges tinije, Fabio Turchi is a mezőnyben lesz. A fehérorosz Alekszandr Kalejev, a junior Vb-ezüstérmes moldáv Viktor Jalimov és a lengyel Wlodzimierz Letr sem lesz könnyű ellenfél.

A súlycsoport másik kiemelkedő magyar versenyzője, Deél Szabolcs decemberben komoly tettet hajtott végre azzal, hogy legyőzte Darmos Józsefet az országos bajnokság döntőjében. Most ismét hazai környezetben bizonyíthatja, hogy fejlődése töretlen.

+91 kg (10 fő):

A szupernehézsúlyú mezőnyben kiemelkedik az oroszok Európa-bajnoka, és londoni olimpikonja, Magomed Omarov, aki az elmúlt két esztendőben összesen három vereséget szenvedett, és a súlycsoport legnagyobbjait is legyőzte már. Hatalmas meglepetésnek számítana, ha az aranyérem nem az ő nyakába kerülne az idei Bocskain.

A kazah bajnokság ezüstérmese, Olzsasz Bukajev első nemzetközi tornáján vehet részt, igazi sötét lónak számít. Az angol csapatban ugyan csak harmadik számú szupernehézsúlyúnak számít Fraser Clarke, de képességei elég jók ahhoz, hogy meglepetésre is képes legyen. Az éremesélyes szlovén Xhoxhaj Labinot ellen a debreceni Bernáth István tavaly az ankarai kvalifikációs tornán diadalmaskodott, így a medália az ő számára elvárás.Írta :Munkatársunk

Fotó: Archív

Forrás:Boxing.hu

Fight.hu

Partnereink

Partnereink