Vezető hír

Hidvégi György: „Maximum tízéves gyerekekkel bokszolhatok…”

Hidvégi György: „Maximum tízéves gyerekekkel bokszolhatok…”
Sajnos szögre akasztotta kesztyűit egy súlyos szemsérülés után Hidvégi György egykori cirkálósúlyú WBF világbajnok, valamint IBO interkontinentális bajnok. A mostani interjúban részletesen mesél a bajnok a visszavonulás okáról.

Hogyan derült fény arra Londonban, hogy nem bokszolhatsz tovább?

Egy olyan specialistánál voltam Nagy-Britanniában, aki kifejezetten bokszolókkal foglalkozik. Ő megállapította, hogy ez nem szemmozgató izomsérülés, hanem egy szemmozgató idegsérülés, ami pont az izmot vezérli. Egyébként egy nagyon egyszerű vizsgálattal diagnosztizált. Egyszerűen egy szalvéta gombóccal megdobta mindkét szememet. A bal szemem az összezáródott és hirtelen hátraugrottam, de jobb szememnél semmilyen reflex mozdulatot nem végeztem, amikor megdobta. Ez azt jelenti, hogy idegi bénulás van jelen.

A műtétről nem esett szó?

Meg tudná műteni, de nem garantálta a javulást. Illetve azt is említette az orvos, hogy a műtét után a lefelé való kettős látás javulhat, sőt meg is szűnhet. Előfordulhat azonban, hogy felfelé lenne kettős látásom. Nem javasolta így a műtétet. Azt mondta, hogy megcsinálhatná azt, hogy elveszi a pénzt aztán megműt majdan Bye-bye, de nem ilyen beállítottságú ember, úgyhogy inkább megmondta az igazat. Nem akarta az egészségemet veszélybe sodorni, mert elmondta azt is, hogy egy olyan ideg sérült meg, ami összeköttetésbe van a végtagokkal a jobb oldalamon. Az egész jobb oldalamra veszélyes ez a műtét. Ráadásul neked már jobb szemed többször is sérült… A Junior EB-n! Nem bírtam mozgatni a szememet, csak úgy tudtam, forogni, hogy az egész testemmel fordultam. Jötte egy 2003-as sérülés is, amikor az Y ideget találták el edzésen. A fél arcom le volt bénulva egy hétig.

A híradások szerint ez a brit orvos ugye még sparringokat sem javasolta. Ez azt jelenti, hogy neked a kesztyűt a jövőben csak zsákon lehet használni?

Maximum tíz éves gyerekekkel, vagy hetven éves öreg emberek bokszolhatok a jövőben.

Ez a hír mennyire tört meg téged lelkileg, mert Te folytatni akartad a karriered tovább, illetve ettől az orvosi látogatástól nem ezt vártad?


Enyhítő körülmény, hogy edzéseket tartok. Már nyolc éve vannak tanítványaim és miattuk itt maradhatok a bokszteremben, ami üdítően hat rám. Ez valamit kárpótol ebből. Én továbbra is karban tartom magam és edzek és bízom a csodában. Miért lehetnek itt még csodák? Azt mondta az orvos, hogy benne van, hogy egy-két éven belül valami változni fog. Mert megkérdeztük tőle, hogyha idősödöm nem lesz e rosszabb esetleg a látásom. Azt mondta, hogy sokkal jobb lehet majd. Mert ezt úgy lehet megjavítani, hogy megszokom. Ez a jelenség mondjuk már elért, viszont, ha nem a rutinszerű mozdulatokat csinálom, akkor még zavar. Egyébként minden esetleges tévedést szeretnék eloszlatni, ez nem azt jelenti, hogy bokszolhatnék tovább. Csak a látásom lesz majd jobb. Úgyhogy nem lesz több bunyó.

Nehéz megszólalni így ezen mondatok után, de én bízom benne, hogy az egész magyar küzdősportmédia nem haragszik meg rám, ha nevükben is sok sikert a jövőben az edzői tevékenységeidhez és nagyon köszönjük, amit a hazai bunyónak, mint versenyző adtál és majd, mint edző remélhetőleg adni fogsz.

Köszönöm, de azért gondolkodom én még egy más fajta sportágon is ez pedig a futás. Lehet a jövőben elindulok egy-két futó versenyen, hogy az adrenalin szint emelkedésem meglegyen. – mondta mosolyogva zárásképen az egykori cirkálósúlyú világbajnok.

ifj. Perutek János

Fight.hu

Partnereink

Partnereink