Profi

Interjú ifj. Perutek Jánossal Félix Sturmról

Interjú ifj. Perutek Jánossal Félix Sturmról
Félix Sturm, a WBA középsúlyú világbajnoka jó egy év után ismét címet védhet ma este Giovanni Lorenzo ellen. Lapunk szakértőjét, ifj. Perutek Jánost kértük meg a mérkőzés kapcsán, hogy fejtse ki véleményét a német öklözővel és a középsúllyal kapcsolatban.
Csak én gondolom úgy, hogy a middleweight kicsit lelaposodott? Mit gondol, mennyire erős a középsúly mezőnye?

- A középsúly véleményem szerint csak akkor volt igazán erősnek titulálva, amikor Hopkins is ebben a kategóriában bokszolt. Bár szerintem elég könnyen került egyeduralkodói státuszba. Igazán sosem tudta őt megszorítani senki kivéve ugye Jermain Taylort a két vitatott pontozással zárult meccsen. Ma már Abraham sincsen a 72,5 kg-os között, úgyhogy valóban sokat hígult a mezőny. De egyet ki kell jelenteni az elmúlt két évtizedben azért nem erről a súlycsoportól szólt a boksz, úgyhogy ez számomra nem meglepetés.

Sturm ( jobbra)utoljára Khoren Gevor ellen harcolt tavaly júliusban

Sturm utolsó meccsén Gevort győzte le pontozással

Félix Sturm ugye nyáron hagyta ott az Universumot, már egy éve nem harcolt. Mi lehetett ennek a hátterében?

- Nem olyan egyszerű csapatváltás után nagy meccsen ringbe lépni. Még úgy sem, hogy Sturmnak már kész tervei voltak a jövőt illetően még az elválás előtt is. Most azonban folytatja a karrierjét, úgyhogy ő neki már biztosan meg van a lehetősége, hogy újra nagy meccsen bizonyítson Universumos háttér nélkül.

Most pedig címmeccset játszik Giovanni Lorenzo ellen. Neki eddig csak egy komoly címmeccse volt Sylvester ellen, azt is elveszítette. Mennyire jó adominikai?

- Én magam élőben láttam a Sylvester vs. Lorenzo ütközetet. Szerintem ideális ellenfél választás egy hosszú szünetet követően.

Giovanni Lorenzo Sylvester ellen szerezhette volna meg az IBF övét

Lorenzo elbukta az IBF címmeccset Sylvester ellen

Sturm, mondhatjuk, hogy elég jó képességű öklöző. De 2007 óta nem volt méltó ellenfele a ringben és azóta folyamatosan megvédi WBA övét. Azért ez is elárul valamit.

- Az, hogy Sturm kikkel bokszolt, nem az ő hibája. Ő egy csapatban küzdött és a csapatvezetők határozták meg ki ellen is lép szorítóba. Azért a Sylvester elleni mérkőzésén volt méltó ellenfele. De kétségtelen, hogy pl. Kelly Pavlik szintű bunyós ellen nem bokszolt középsúlyban, igaz az elittel mérkőzni már az üzleti dolgok miatt nem olyan egyszerű! Úgyhogy én ezért sem tudom teljes mértékben kritizálni Sturmot, bár magam is szívesen látnám mire képes egy menő ellen, de ezt is megmutatta már korábban mégpedig a Oscar De La Hoya-val vívott WBO világbajnoki címmérkőzésen.

Egy kis érdekesség, Lukas Podolski, a német válogatott támadója nagy Sturm-fan

Podolski talán a mai meccsen is ott lesz Kölnben

Ugyan itt van még Sergio Martinez és a tehetséges Chavez Jr. is, de...

- Sergio Martinez a középsúly Glencoffe Johnsonja, igaz jóval kevesebb vereséggel és valamivel ideálisabb életkorral. De a sanyarú sors sokáig keresztezte, hogy nagy bunyósok ellen mérkőzzön. Már a 2000-es évek elején is lehetett tudni, hogy belőle nagy ász lehet, ha odakerül. Ellene mindenképpen nagy meccset vívna Sturm, de kétségeim vannak afelől, hogy le tudná győzni Martinezt.


p.sz.

Fight.hu

Partnereink

Partnereink